Al vijftig jaar ijzersterk

Rigo Metaal

De directeur plakt een doos dicht, sticker erop, klaar voor verzending. “Nu weet ik zeker dat de klant absoluut de juiste bestelling krijgt opgestuurd.” En die handeling typeert de nuchtere en gedegen bedrijfsvoering bij Rigo Metaal in Udenhout. Waar twee broers eigenaar zijn en waar de derde generatie haar eigen stempel al drukt op de bedrijfsvoering. Op dezelfde nuchtere manier.

De dertigjarige Barbara Snijders werkt nauw samen met haar vader Eric en haar oom René, de mannen die het bedrijf overnamen van hun ouders. En zij zal op enig moment de scepter zelf gaan zwaaien. Wanneer dat is? Nog geen idee. Haar vader en oom zijn pas 61 en 56 jaar, ze willen op zich -om het in hun eigen woorden te zeggen- ‘wel ooit stoppen’. Maar wanneer dat ooit is? Dat weten ze nog niet. Zoals het bedrijf heel organisch is ontstaan, opgebouwd en gegroeid, zo zal ook de overname organisch gaan. Met gezond nuchter verstand, in goed overleg en wanneer de tijd rijp is. Barbara: “In 2018 begon ik bij Rigo Metaal en ik doe nu vooral productie-gerelateerde dingen, de inkoop, planning, machines. Ik weet precies welke machines wat kunnen, ik ken alle processen en we voeren alles zelf uit.”

Slimme machines

Bij Rigo Metaal zijn ze gespecialiseerd in meubelverbindingen, demontabele bevestigingssystemen voor elk type meubel. Naast de standaardoplossingen van het eigen assortiment SPOR en Njorfok, werken ze graag samen om een product op maat te maken. De kennis en ervaring is ruimschoots in huis, het machinepark om snel te leveren ook. In de CNC-draaierij staan machines volop te draaien, de 10-assige machines bewerken verschillende soorten materialen zoals automaten staal en RVS maar ook kunststoffen volautomatisch. Vierentwintig uur per dag. In kleine en grote series. ‘U vraagt, wij draaien’ is hier letterlijk en figuurlijk van toepassing. Barbara: “Door onze machines slim in te zetten, kunnen we steeds meer en moeilijkere producten maken. We verkopen een kennisproduct, nieuwe technieken zijn dan ook onmisbaar. Daarnaast moeten we gewoon goed blijven doen wat we altijd al deden. Afspraken nakomen en goede producten leveren.”

Automatisering

Rigo Metaal maakt dus bijna alle producten, op een paar handelsproducten na, helemaal zelf. En ze kiezen er heel bewust voor om groot te zijn door klein te blijven. Barbara: “De lijntjes zijn hier echt heel kort, we zitten in een gezamenlijke ruimte te werken, dus we zijn allemaal van alles op de hoogte. Als een klant ons belt, weten we meteen waar het om gaat. We helpen elkaar, we vergaderen nooit officieel en er zijn geen ‘gedoetjes omheen’ zoals je dat bij andere werkplekken wel hebt. Heerlijk vind ik dat. Tuurlijk kijk ik anders tegen zaken aan dan mijn vader en mijn oom, waar zij al de nodige automatisering doorvoerden, kijk ik weer een stap verder.”

Sterke vrouwen

Barbara krijgt de vrije hand om veranderingen door te voeren en zaken op haar manier aan te pakken. Zij gaat het bedrijf overnemen, dus het moet haar verhaal worden. Barbara: “En daar is eigenlijk ook nooit discussie over, we lijken alle drie op elkaar qua karakter en daardoor hebben we weinig meningsverschillen. Dat zal best uniek zijn, ik weet het niet. Wij kijken niet zo naar anderen, maar gaan vooral uit van onze kracht. En dat werkte al prima toen mijn oma in 1972 in haar garage Rigo opstartte. Zij liep in die zin vooruit op haar tijd. En nu zijn vrouwen in onze branche nog steeds in de minderheid, maar daar heb ik persoonlijk geen last van. Misschien zelfs alleen maar voordelen, want als klanten of leveranciers een vrouwenstem horen, weten ze vaak meteen dat ik het ben. Ze vergeten me niet snel.”

Goede naam en professionaliteit

Rigo is al jarenlang klant bij Van Boekel accountants en adviseurs. Hun eerste kennismaking was met Franck van Boekel. Barbara: “Als ik mijn oom hoor, is dat altijd een enthousiaste aanpakker geweest waar ze zich meteen bij thuis voelden. De goede naam van Van Boekel is terecht, wij ervaren ze als heel professioneel en ze hebben niet voor niets een goede naam. Bij de Belastingdienst ook, er komen eigenlijk nooit aanvullende vragen aan ons. Dat is heel prettig samenwerken dus.”

Joan Jooren werkt als Assistent accountant en Manager ICT al dertig jaar met plezier samen met Rigo Metaal. “Eric, René en Barbara runnen een gedegen en heel betrouwbaar bedrijf. Ze zijn gedreven en goed in wat ze doen. Ze leveren aan gerenommeerde bedrijven die qua uitstraling en kwaliteit mooie producten in de markt zetten, daar sluiten de eigen merkproducten van Rigo uiteraard bij aan. Geen massaproductie dus, maar een nichemarkt die ze optimaal bedienen door het leveren van specialistische- en hoogwaardige producten die ook specifiek naar wens van de klant gemaakt kunnen worden. Deze gedegenheid en betrouwbaarheid zorgt ervoor dat ze al lang bestaan. Dat betekent overigens niet dat ze niet met de tijd meegaan. Het is een van onze eerste klanten waarmee ik al jaren geleden uit het door hen zelf ontwikkelde facturatiesysteem een geautomatiseerde inleesfunctie naar het ons administratief pakket heb gerealiseerd. Het zijn ondernemers die vooruitkijken en tegelijkertijd vast weten te houden aan hun nuchtere manier van ondernemen.”