Emiel van Genderen (50) werkte nog nét niet bij Van Boekel accountants en adviseurs toen Teun Paulissen (20) geboren werd. Ondanks het leeftijdsverschil, hebben Emiel en Teun veel gemeen. Waar Emiel achttien jaar geleden met een administratieve baan zijn carrière bij Van Boekel startte, zette Teun zijn eerste stappen als stagiaire Finance ook op het administratieve vlak. De senior assistent accountant en de junior assistent accountant vinden elkaar in hun passie voor het vak. In het knallen als het nodig is en de gemoedelijke Brabantse werksfeer. Professioneel, maar toch familiair. Teun: “Vanaf dag één voel ik me welkom!”
En dat is mede te danken aan Emiel, die Teun vanaf dag één de kneepjes van het vak bijbrengt. Emiel: “Ik weet nog dat we de eerste dag aan de slag zijn gegaan met het doornemen van de basics en het boekhoudpakket. Ons pakket was nieuw voor jou, maar je had al ervaring met andere programma’s.” Teun: “Ja, ik vond snel mijn weg in het programma.” Emiel en Teun lachen. Emiel: “Ja, toen ik begon was het nog niet zo geautomatiseerd als nu natuurlijk. Ik ben nog uit de tijd van dat alles op papier aangeleverd werd.” Teun vult Emiel aan: “Maar jij bent op bepaalde onderwerpen echt sneller dan ik in het programma.” Emiel: “Terwijl jij, en met jou ook jouw generatie, helemaal gewend bent aan de digitale wereld. Jullie hebben een bepaald automatisme en kunnen daardoor ook snel werken. Teun doet nu dingen in een handomdraai waar wij vroeger handmatig veel langer over deden. Ik denk dat hij daardoor ook sneller carrièrestappen kan zetten.”
Boomer en zoomer
Of de ‘boomer’ en de ‘zoomer’ tegen andere generatiedingetjes oplopen? Nou, niet echt. Deze twee assistent accountants werken zij aan zij samen en maken gewoon als vanzelfsprekend gebruik van elkaars kwaliteiten. Emiels kast is inmiddels papierloos en Teun ziet altijd kansen om processen nog sneller te laten lopen. Op het gebied van administratie houdt hij zich graag bezig met het optimaliseren en efficiënter inrichten van processen. Voor de tijdwinst, natuurlijk. Maar ook omdat iets even automatisch inlezen, nu eenmaal gewoon sneller gaat dan handmatig inkloppen. Teun zegt heel pragmatisch: “Als het makkelijker kan, dan moet je dat doen. De menselijke check blijft overigens gewoon nodig en is heel belangrijk.” Dat er minder mensen nodig zijn om het administratieve werk uit te voeren, is ook duidelijk. Emiel weet nog dat er zo’n kleine tien jaar geleden ongeveer vijftien mensen op de administratieve afdeling werkzaam waren. Dat aantal is inmiddels wel behoorlijk afgenomen. Er is niet minder werk, maar de werkzaamheden zijn wel verschoven en verbreed door de jaren heen. Maar dat komt ook omdat ons bedrijf door de jaren heen veel meer diensten is gaan aanbieden. Van HRM-advies tot een salarisafdeling, een controlepraktijk en de fiscale afdeling met ieder zijn specialiteiten. Het is mooi dat wij onze cliënten op elk gebied kunnen helpen.”
Work-life balans
Wat nogal eens een ‘dingetje’ is tussen de diverse leeftijdsgroepen, is de balans werk-privé. Hoe vaak hoor je het? ‘De jeugd van tegenwoordig’ zou veel vrij willen zijn, zou veel minder willen werken en willen alles zonder effort bereiken. Dat geldt in ieder geval zeker niet voor Teun. Het werk wat de heren doen, kent piekmomenten en periodes dat het iets rustiger is. Emiel: “Teun werkt graag en hard. In de drukkere periodes merk ik echt dat Teun dit mee heeft aangepakt. Dat heeft wel een verschil gemaakt.” Teun: “Ik werk fulltime ga ook nog naar school voor één vak. Het fijne is dat ik ook echt de ruimte krijg om te leren hier. Ik doe een praktijkgerichte opleiding en ik kom er nu achter hoe de theorie en de praktijk op elkaar aansluiten. We hebben bij Van Boekel de mogelijkheid om thuis te werken, maar daar maak ik eigenlijk maar heel weinig gebruik van. Ik vind het fijn om op kantoor te zijn en te leren van mijn collega’s, het is leuk om de verbinding met elkaar te hebben.” Emiel knikt: “Ik werk ook fulltime. Toen ik begon werd er vaker overgewerkt in de piekmomenten dan nu. Het werk is gewoon goed verdeeld dus je hoort mij niet over de werk-privé balans. Die is gewoon goed. Ik heb wel een vaste thuiswerkdag, fijn om af en toe in alle rust vroeg te beginnen. Maar ook ik ben graag op kantoor.”
Ambities
Dat je als team samen moet werken, staat voor beiden als een paal boven water. En dat betekent ook dat je er voor elkaar bent als het kan. Toen Teun zijn afstudeerpresentatie hield, toog Emiel naar de Avans hogeschool in Den Bosch. Zijn vroegere HEAO, waar Teun Finance doet. Emiel: “Teun heeft zijn meerwaarde echt laten zien bij ons en ik wilde daarom mijn gezicht laten zien bij zijn presentatie. We zijn superblij met hem, ook omdat hij allround in te zetten is. Geef ons nog maar tien Teunen!” Lachend vult Teun Emiel aan: “Het is jammer dat ik een vak niet haalde, maar dat trek ik nu recht. En daarna wil ik eigenlijk nog een hbo bachelor gaan doen, in tweeënhalf jaar in plaats van vier.” Ambities genoeg dus. En Emiel? “Ik geniet van de contacten met onze cliënten. Daarom vind ik de kwartaalmaanden ook zo leuk, een diversiteit aan werkzaamheden en veel contact met onze cliënten. Ik woon in Tilburg en veel van onze cliënten zijn Tilburgse ondernemers. Van Boekel is een kantoor wat echt midden in de samenleving staat en dat ligt me heel goed. Ik ga graag even bij cliënten langs, maar zou dat nog veel meer willen doen. En ik vind het ook heel leuk om nieuwe collega’s te begeleiden. Als we de jeugd kunnen klaarstomen voor het diepere inhoudelijke werk, dan kunnen we op cliëntniveau iedereen goed helpen.”