B-me, de onbekende personal trainer van de ondernemer

De basis van je onderneming is je lijf. Als dat er mee stopt, stopt de onderneming ook.

Acht verschillende zalen hebben ze bij B-me, ieder met een eigen thema. Bart Dooremalen gaat er vanuit dat een bokser graag in een ring staat, dat iemand die aan Oosterse vechtsport doet graag een dojo heeft en iemand die aerobics doet het fijn vindt om een spiegelwand te hebben. Bij B-me kan iedereen in zijn eigen sfeer sporten.

Bart komt van oorsprong uit de topsport. Van beroep is hij altijd fysiotherapeut geweest én topsporttrainer. Zelf is hij ook een tijdje topsporter geweest, maar niet heel erg verdienstelijk zoals hij zelf zegt. “Ik ben altijd een betere trainer geweest dan een topsporter. Ik heb in de vechtsport een aantal kampioenen opgeleid en weet dus heel goed hoe ik mensen naar de top moet brengen. Dit heb ik eigenlijk altijd gedaan op de combinatie fysiek en mentaal.”

Die filosofie is verder uitgebreid naar zijn bedrijfsconcept toen één van de dames wereldkampioen werd en in de krant kwam te staan. Bart kreeg van daaruit veel respons van ondernemers, die het interessant vonden om te gaan trainen met iemand die wereldkampioenen kan trainen. “Zo is het bedrijf vrij organisch ontstaan. Inmiddels is wat ik doe volledig omgedraaid, het grootste gedeelte van mijn tijd besteed ik aan het trainen van ondernemers en ik begeleid nog een aantal topsporters in de vechtsport, maar dat neemt een stuk minder van mijn tijd in beslag”, aldus Bart. “Het klinkt altijd heel romantisch topsport, maar je kunt het wat mij betreft heel kort samenvatten: vliegveld, hotel, sporthal, hotel, vliegveld en meer is het niet. Je ziet niets van zo’n land, het is een heel saai leven eigenlijk”.

Het klinkt altijd heel romantisch, topsport, maar het is eigenlijk een heel saai leven.

Kan iedereen zomaar bij B-Me komen sporten? Bart: “Wij richten ons vooral op ondernemers en professionals. Op een enkeling na maken zij hier allemaal gebruik van personal training. We werken hier met een mes dat aan drie kanten snijdt. Fysiek, mentaal en het netwerk is de derde kant. Je komt hier in een warm bad van topondernemers en professionals waarbij je zowel persoonlijke als zakelijke groei kunt ervaren. Er is hier bijvoorbeeld een groep met jonge ondernemers die van 08:00 – 09:00 komt sporten en dan van 09:00 – 10:00 ontbijt en doucht. Ondertussen doen zij zaken, ze netwerken tijdens het ontbijt.”

Het ontbijt wordt door Bart’s vrouw verzorgt. Bart: “Mijn vrouw Olga zorgt voor gezonde maaltijden, gebaseerd op veel verse groenten en lokale producten. Er wordt bij ons ontbeten of geluncht. Olga levert lunch en diner ook bij klanten af en sommige klanten nemen maaltijden mee. Net als het sporten is de voeding maatwerk. Er wordt rekening gehouden met de eetwensen van de klant, we proberen echt maaltijden te leveren die de klant lekker vind. Samen zijn Olga en ik het fundament van B-me, wij werken zo al 22 jaar samen en vullen elkaar aan in elkaars expertise.”

Motivatie

Wat Bart betreft, wordt het beste resultaat behaald als mensen zelf gemotiveerd zijn. Bart: “Ik ben daarin heel eerlijk, je zult het sporten echt zelf moeten willen en ook doen.” En die motivatie kan overal vandaan komen: “Er zijn bijvoorbeeld best veel mensen met burn-outklachten die wij fysiek op weg helpen. Die mensen zijn bijna allemaal intrinsiek gemotiveerd om terug te komen. Ik vind het écht van belang dat mensen zelf iets in hun leven willen veranderen.”

Ik vind het écht van belang dat mensen zelf iets in hun leven willen veranderen.

Fit worden is een doel op zich. Bart: “Ik wil dat mensen een helder doel voor ogen hebben, voor de meeste ondernemers is fit worden in eerste instantie het doel. Die hebben alles gegeven voor hun zaak, zijn nu tussen de 45 en 55 jaar oud en hebben de laatste tien jaar qua sport en welzijn niets gedaan. En dan vind ik dat je een verantwoorde start moet maken. In onze branche zie je de quick fix nogal eens terugkomen. Maar ’s nachts afvallen met een of andere cellofaan rond je middel bijvoorbeeld, dat gaat niet helpen. Als personal trainers halen wij het maximale uit mensen in de kostbare tijd die ze hebben.”

B-Me zit heel bewust in het hoogste segment van de markt. “Dat is ook de enige manier waarop je nu in deze branche kunt overleven”, zegt Bart. “Je moet een niche van de markt hebben, maar dan moet je ook expertise leveren. Dat doen wij enerzijds door gerichte investeringen in bijvoorbeeld een nieuwe kracht- en cardiolijn eerder dit jaar, anderzijds door wetenschappelijke apparatuur en het hebben van opgeleid personeel. Ik vind dat mijn trainers minimaal een HBO-opleiding moeten hebben en zeker een aantal keren hebben moeten ondergaan wat ze hun klanten laten doen, weten hoe dat voelt zodat ze weten hoe ze moeten corrigeren. We werken hier met het kostbaarste bezit wat een mens heeft, namelijk zijn lichaam. De basis van je onderneming is je lijf, als dat ermee stopt, stopt de onderneming ook.”

Ondernemen

Ondernemen is voor Bart niet vanzelfsprekend. Bart vertelt: “Doordat ik met ondernemers werk, deel ik zelf ook in het netwerk en daar leer ik veel van. Mijn netwerk helpt mij, ik leer vanuit de praktijk van het ondernemen (van anderen). Ik ben noodgedwongen ondernemer, ik ben een echte vakidioot en vind met mijn kennis dat ik het zelf altijd beter weet. Onder iemand werken wordt dan lastig. Wat ik inmiddels geleerd heb in het ondernemen is, dat als je niet kunt delen, je ook niet kunt vermenigvuldigen. We zitten met zijn allen in een biotoop en als je niet voor elkaar zorgt gaat niks overleven.”

Ik ben geen rasondernemer, ik ben echt een vakidioot.

Maar Bart heeft wel een stok achter de deur voor wat betreft het ondernemen. “Eén van mijn klanten heeft een bedrijf dat andere ondernemingen helpt. En hij helpt mij ook, hij is net zo streng voor mij als ik voor mijn klanten ben. Ik moet mijn huiswerk doen en ik weet van mezelf dat ik dat nodig heb. Als hij me daar niet aan houdt gaat het niet werken. Dus ik creëer, net als ik voor veel van mijn klanten ben, een stok achter de deur. Hier hoor je de hele week uitspraken als ‘jij bent de enige waar ik doe wat er gedaan moet worden en de rest vertel ik allemaal wat er gedaan moet worden’. Of ‘ik heb in mijn week de grootste hekel aan jou omdat je me vertelt wat ik moet doen’. Dat soort grappen worden hier gemaakt, omdat het natuurlijk wel zo is. Onze klanten zijn de hele dag bezig met anderen te vertellen wat ze moeten doen. Ze zijn het helemaal niet gewend dat iemand zegt dat ze tien push-ups moeten doen omdat ze te laat waren. Ik heb diezelfde stok nodig op het gebied van ondernemen.”

Qua naamsbekendheid zit B-Me in een beetje lastige positie. Bart: “Als je hier op maandagochtend het parkeerterrein oprijdt dan staat hier toch het grootste deel van ondernemend Tilburg en die vinden het wel prettig dat we hier redelijk anoniem bestaan. Dat is voor ons wel lastig, we zitten daarom ook niet op social media en we hebben een hele summiere website. Maar dat betekent wel dat veel mensen niet weten dat wij bestaan. Aan de andere kant betekent het ook dat ik iedereen ken die hier binnenstapt en dat vind ik belangrijk. Ik werk met mensen, een natuurproduct. We zijn allemaal unieke producten, net als iedere boom uniek is, is ieder mens uniek. En wij moeten op basis van onze kennis en ervaring er achter komen hoe dat stukje natuurproduct werkt. Wij leveren maatwerk en dat is ook wat ik wil.”

Van Boekel accountants en adviseurs

Van Boekel accountants en adviseurs kwam bij de start van het bedrijf al in beeld. Bart: “Van Boekel accountants en adviseurs doet al 22 jaar onze salarisadministratie. Alle andere werkzaamheden doen wij, zolang wij een vof zijn, heel ouderwets nog zelf. Shanon Vermeer doet voor ons de salarisadministratie en dat gebeurt altijd goed en netjes, daar ben ik zeer tevreden over. Ik bouw graag op de partners waarmee ik werk en op Van Boekel kan ik bouwen. Ik ben altijd met mijn vak bezig en vergeet daardoor heel vaak iets door te geven. Shanon werkt heel flexibel en gaat daar fijn mee om, ze kent me. Die flexibiliteit vind ik heel belangrijk bij een dienstverlener. Ik hoef maar een mailtje te sturen en dan wordt het voor me opgelost, ik word ontzorgd, ik hoef er gewoon nooit over na te denken of het klopt.