Bankafschriften, moet ik die bewaren?

Moet ik mijn bankafschriften bewaren? Zo ja, hoe lang? En hoe zit dat eigenlijk met digitale bankafschriften? Op deze veelgestelde vragen geven we u graag antwoord én we vertellen iets wat bijna niemand weet!

Bankafschriften bewaren

Heeft u een bedrijf? Dan bent u wettelijk verplicht een deugdelijke administratie te voeren en o.a. de bankafschriften voor een periode van zeven jaar te bewaren!

Heeft u coronasteun aangevraagd in de NOW-regeling dan wordt dit nog belangrijker. Bij de controles van de NOW-regeling wordt er namelijk op de bankafschriften gecontroleerd of u de loonsommen daadwerkelijk heeft uitbetaald. Als u de bankafschriften niet voorhanden heeft kan er niet gecontroleerd worden, met alle gevolgen van dien.

Als particulier bent u niet wettelijk verplicht de bankafschriften te bewaren, maar u doet er wel verstandig aan ze toch vijf jaar lang te archiveren. De Belastingdienst mag namelijk tot vijf jaar terug belastingen navorderen. Bij onduidelijkheid daarover is het erg handig als u de bankafschriften gewoon kunt overleggen.

Digitale bankafschriften bewaren: wat bijna niemand weet…
  • Digitaal ontvangen bankafschriften moet u verplicht digitaal bewaren. Met andere woorden: krijgt u de bankafschriften digitaal dan mag u die natuurlijk printen en in het papieren archief bewaren, maar… u moet ze ook digitaal kunnen overleggen, wanneer de Belastingdienst daarom vraagt!
  • Bij de meeste banken zijn digitale afschriften maar een beperkte tijd online te raadplegen en downloaden; 18 maanden is daarbij een gangbare periode. Dat betekent dus dat u de digitale bankafschriften tijdig bij de bank moet opvragen en zelf digitaal moet opslaan.

Bent u digitale of papieren bankafschriften kwijt, dan kunt u die na het verstrijken van de periode van 18 maanden in de meeste gevallen nog bij de bank opvragen. Hier zijn dan over het algemeen kosten aan verbonden. Check daarom na het lezen van deze mail even welke bankafschriften u al wel of niet hebt opgeslagen. En vul eventuele ontbrekende afschriften meteen aan, dan kunt u zeker weer een jaar vooruit!