013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Dat je dat durft

Dynamiek en uitdaging

Ondernemer Andy van Vugt (54) was lang in de veronderstelling dat hij vooral op zijn moeder leek. ‘Ze is behoudend.’ Zijn vader had een eigen stucadoorsbedrijf en was in zijn enthousiasme soms net iets te impulsief, kon zomaar ergens vol voor gaan.’ Na 30 jaar in de technische detacheringsbranche startte Andy twee jaar geleden Van Vugt Installatietechniek. ‘Ik zag een kans en heb die gepakt; monteurs waren niet te vinden en ik had tien toppers in dienst. Ik kreeg reacties als: “dat je dat durft”, dus ook ik blijk best impulsief te zijn.’

Zijn vader overleed toen Andy 21 was. Andy’s gedurfde stap pakt ontzettend goed uit. Gelukkig is zijn moeder trots voor twee. ‘Ze zegt vaak dat ze het zo mooi vindt dat mijn twee zoons bij mij in het bedrijf werken. Ik sta daar zelf eigenlijk niet zo bij stil, maar ja, mooi is dat toch wel.’

Idioot

Andy was al tien jaar ondernemer voor hij zijn installatiebedrijf startte. ‘Ik had een detacheringsbureau voor monteurs in de installatie- en elektrotechniek.’ Dat bedrijf liep goed, Andy had er bij gebrek aan nieuwe instroom van personeel niet overdreven veel werk meer aan en hij begon uitdaging te missen. ‘Onze mensen zaten jarenlang bij dezelfde opdrachtgevers. Er zat geen dynamiek meer in mijn werk.’ Dus besloot hij eens naar binnen te kijken in plaats van naar buiten. ‘Toen dacht ik: “idioot, je hebt een club steengoede loodgieters in dienst, daar kun je een heel mooi loodgietersbedrijf mee starten”.’ En zo geschiedde. Hij ging met de mannen in gesprek en die waren direct razend enthousiast.

Binding en vertrouwen

Eind 2021 trekt Andy in een pand in Tilburg-Noord. Hij laat de boel flink verbouwen. ‘Ik wil er netjes bijzitten en een gezellige plek hebben voor mijn team.’ Beide is gelukt: de kantoren zien er tiptop uit, het magazijn is ruim en er is een bar. Van Vugt Installatietechniek start op 1 januari 2022. Inmiddels zijn alle loodgieters, cv- en elektromonteurs uit de detachering overgestapt. Best bijzonder dat ze deze stap allemaal zagen zitten, terwijl Andy in de basis geen techneut is en het direct groots aanpakt. ‘Ik denk dat het te maken heeft met binding en vertrouwen. Ze werkten al lang bij mij en ik durf te zeggen dat ik een zeer sociale werkgever ben. Mijn mensen zijn het allerbelangrijkste. Ik vind het erg gaaf dat ze zoveel vertrouwen in me hebben.’ De loyaliteit en binding zie je terug in het aantal dienstjaren. Andy startte in 2012 zijn detacheringsbedrijf en heeft medewerkers die nu tien, acht en zeven jaar bij hem werken. ‘Ook dat is de reden dat ik het aandurfde een installatiebedrijf te beginnen.’

Van Vugt Installatietechniek werkt voor aannemers aan bouwprojecten voor particulieren en bedrijven. ‘We houden ons onder andere bezig met loodgieterswerk, aanleg van verwarming, sanitair, warmtepompen, zinkwerk en mechanische ventilatie. Onze projecten variëren van de nieuwbouw van een hotel-restaurant en appartementencomplexen tot villa’s en kleinere utiliteit. Daarnaast houden we ons bezig met renovaties en verbouwingen van woningen, maar ook met werk voor particulieren. De focus ligt hierbij uiteraard op duurzaamheid en we willen ons onderscheiden op het vlak van klantvriendelijkheid, communicatie en het nakomen van afspraken.’

Buitengewoon tevreden

Andy kwam bij Van Boekel toen zijn detacheringsbureau groeide. ‘Mijn bedrijf werd volwassener en ik kreeg meer behoefte aan advies. Iemand die ik goed ken, raadde me Van Boekel aan. Ze doen zowel de financiële als de salarisadministratie voor ons. Tijdens de aankoop van dit pand heeft Patrick Robben me geadviseerd. Ook bij het doen van grote investeringen kan ik bij hem en Frank Jacobs terecht. Bijvoorbeeld als ik tien warmtepompen inkoop.’ Andy is vooral “buitengewoon tevreden” over de salarisadministratie. ‘Die wordt snel en accuraat verwerkt. Ik hoef alleen de uren en hoogte van uurlonen door te geven. Bij Van Boekel weten ze precies hoe onze cao werkt. Daar hoeven wij ons dus niet in te verdiepen. Die betrouwbaarheid vind ik erg belangrijk.’

Energie

Andy had het goed ingeschat; aannemers durven best met een jong installatiebedrijf in zee te gaan. Zijn team heeft nog geen dag zonder werk gezeten. ‘Waar ik me wel op verkeken heb, is het effect van uit je comfortzone stappen. De branche is relatief nieuw voor mij. Veel ondernemers van mijn leeftijd beginnen het rustiger aan te doen, ik niet, ik vond de rustige, riante positie waarin ik zat helemaal niets. Nu maak ik lange dagen en werk ook in het weekend wel een paar uur. Dat is soms vermoeiend, maar geeft me meestal heel veel energie.’ Naïef is hij overigens niet, de technische kennis die hij mist, zit in hoge mate bij zijn team. ‘Bovendien versterkt Eric van Dooren ons op het bedrijfsbureau. Hij voorziet ons van advies en technische ondersteuning. Eric heeft lang een eigen installatiebedrijf gehad. Daarnaast ondersteunen de twee hoofdmonteurs mij ook op technisch vlak.’ Andy doet waar hij goed in is; het commerciële werk. ‘Mijn oudste zoon bemant het backoffice, doet de hr en de bestellingen van installaties, gereedschappen en materialen.’ De ondernemer werkt ondertussen ook hard aan zijn technische skills. ‘De installatietechniek is breed. Ik leer ontzettend veel bijvoorbeeld door met Eric of de hoofdmonteurs mee te gaan om het werk op te nemen. Het is een dynamische sector en de mentaliteit van de mensen in de branche spreekt me aan. Ik ben trots op de aannemers die zoveel werk bij ons neerleggen, dat ze zoveel vertrouwen hebben in onze monteurs.’

Enthousiast

Ondanks het enorme tekort aan techneuten is het Andy gelukt enkele nieuwe medewerkers te vinden. Of eigenlijk lukt hem dat dankzij zijn enthousiaste team. ‘Eén leerling kwam binnen via een andere leerling die veel goeds over ons verteld had. Een andere nieuwe medewerker is de broer van een monteur die al bij ons werkte. En zo zijn er meer mooie dwarsverbanden; mijn jongste zoon is leerlingmonteur. En ook de zoon van een hoofdmonteur werkt bij ons en die van de andere hoofdmonteur wil ook graag komen.’ De toekomst ziet hij zonnig in. ‘Mensen vinden zal lastig blijven en beperkt bedrijven in onze branche in hun groei. Ik heb geen 5-jarenplan. Zou het vooral mooi vinden als mijn zoons het bedrijf zouden willen overnemen op termijn. Ze vullen elkaar goed aan.’

Van Vugt Installatietechniek
Adres: Benatzkystraat 19, 5011 ED TILBURG
T: 013 300 44 44
E: info@vanvugtinstallatietechniek.nl
www.vanvugtinstallatietechniek.nl

In verband met Hemelvaart zijn wij donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten. Wij zijn maandag 13 mei weer volledig bereikbaar.