Door de lucht, het water of over het spoor:

De Tilburgse expediteur Coastlink heeft alles in huis

Wat Coastlink zo bijzonder maakt? Het personeel zal er alles aan doen om voor die ene container nog een plekje op een bomvol vrachtschip in China te krijgen, als de klant die vracht plotseling op korte termijn nodig heeft. Bij een naderende deadline is ook vervoer over het spoor of door de lucht een optie. De flexibiliteit, nauwe band met de klanten en expertise maken de Tilburgse expediteur een fijne partner.

Het fullservice expeditiebedrijf voor zee- en luchtvracht Coastlink werd in september 2010 opgericht, middenin de crisis. Directeur Harry Witjes wist dat de eerste jaren niet makkelijk zouden zijn, maar wist ook dat hij daarna door kon pakken. ‘Als de crisis voorbij is, dan sta je er, was mijn gedachte.’ Die visie pakt goed uit: Coastlink draait sinds 2014 alleen nog maar zwarte cijfers en blijft groeien.

Brabantse tongval

Harry heeft een achtergrond in de Rotterdamse logistieke sector en weet dus van de hoed en de rand. Hij zag dat de havenstad al verzadigd was qua expediteurs, maar in het zuiden van Nederland lagen kansen. ‘Terwijl dit een gebied is met relatief veel terminals en grote im- en exporteurs. Daarnaast is het een voordeel dat ik een Tilburger ben: als je Brabants spreekt, verloopt de communicatie in de provincie toch net wat makkelijker.’ De gunfactor is van groot belang voor Coastlink. Niet alleen bij klanten, met wie Witjes en zijn personeelsleden hele directe banden hebben, maar ook binnen andere organisaties. ‘Zodat je bijvoorbeeld bij een binnenlandse terminal net even de prioriteit krijgt.’

“Wij zijn 24 uur per dag geopend”

Logistieke hotspot

Tilburg is sowieso een krachtige vestigingsplaats, volgens Harry. Dit jaar is de regio Tilburg-Waalwijk opgeklommen naar de tweede plaats in de verkiezing van de logistieke hotspot van Nederland. Het is na Rotterdam samen met de regio West-Brabant de grootste en heeft ten opzichte van de havenstad weer het voordeel dat de lijntjes korter zijn. ‘Voor de bulk en de massa moet je in Rotterdam zijn, maar daar zitten veel nadelen aan. Het is zo’n groot havengebied dat de flexibiliteit er wel uit is. Je kunt daar terecht tussen 07.00 en 15.30 uur, dat vinden wij vrij krappe openingstijden, zeker aangezien je ook nog eens altijd in de file staat in die regio. Wij zijn in principe 24 uur per dag geopend, kunnen makkelijker anticiperen doordat de lijntjes korter zijn en hebben een fijne ligging tussen Rotterdam, Antwerpen en de rest van Europa. Ook is de loodsruimte per vierkante meter hier goedkoper.’ Door de nauwe banden met Claassen Logistics en Eastlink heeft Coastlink alle faciliteiten en kennis in huis om een levering van A tot Z te begeleiden binnen de Benelux, West- en Oost-Europa en van/naar Rusland & C.I.S. landen.

Totaalpakket

Coastlink regelt alles voor de klant, of het nou vanuit of naar China, het Caribisch gebied of Amerika is. Harry legt uit: ‘Wij hebben goede samenwerkingen met betrouwbare agenten in verre landen, geven duidelijke instructies voor het inklaren en houden de klant constant op de hoogte. Daarnaast kunnen wij een totaalpakket bieden, dankzij onze band met Claassen. Daar kan de op- en overslag voor de klant worden gedaan, de distributie en hebben we ruimte voor warehousing. Wij hoeven niets extern in te kopen, hebben alle middelen in huis en houden dus alles onder controle.’

“Wij hebben een goede samenwerking met betrouwbare agenten in verre landen”

Van Nepal tot Dubai

Het bedrijf heeft ook alle kunde in huis om specialistisch aan de slag te gaan. Zo werkt Coastlink momenteel voor een nieuwe klant, een van origine Deense distributeur van hoogwaardige tapijtstoffen. Het Tilburgs bedrijf regelt de wekelijkse import van luchtvrachtzendingen vanaf één van de leveranciers van dit bedrijf, in Nepal. Geen makkelijk land om zaken mee te doen, aangezien de infrastructuur daar lang niet zo modern is als in het Westen. ‘De mond van de klant viel na de eerste levering open van verbazing’, aldus Harry. ‘Waar zij normaal tien dagen moeten wachten voor hun goederen geleverd zijn, doen wij maar zeven dagen over diezelfde levering van deur tot deur.’ Coastlink heeft voor elk land een eigen agent. ‘Wij vinden het heel belangrijk om een band van loyaliteit op te bouwen met een agent. De lijntjes moeten zo kort mogelijk blijven. Als je met één vaste agent werkt, zorg je er ook voor dat die op den duur precies weet wat de klant wil.’

Een ander voorbeeld van een klant die een interessante uitdaging biedt, is een van Nederlands meest toonaangevende bouwondernemingen. Coastlink verzorgt voor hen het just-in-time transport van bouwmaterialen vanaf Dubai, bestemd voor de uitbreiding en modernisering van de ECT Delta terminal in Rotterdam.

Innoverend

Hoewel Coastlink groeit, hecht Harry nog altijd veel waarde aan de nauwe, warme banden met de klant. Hij zet alles op alles om de klant tevreden te houden en is ook niet bang om eens buiten de begane paden te treden, innovatief te denken om zich te onderscheiden. Wat Coastlink sowieso al tot een aantrekkelijke keus maakt, is dat het vier transportmiddelen aanbiedt: vliegtuig, trein, zee- en binnenschip.
Daarnaast denkt het bedrijf altijd vooruit, vertelt Harry. ‘Het is in de logistieke sector niet makkelijk om je te onderscheiden. Wij trachten dat toch te doen door te innoveren.’ Zo wordt er achter de schermen continu gewerkt aan nieuwe plannen, die ervoor zorgen dat Coastlink de klant nog beter en sneller tot dienst kan zijn. Het bedrijf is een betrouwbare keus voor elke mkb’er. “En dat tegen een concurrerende prijs.”

Coastlink

Van Boekel accountants en adviseurs

Opgericht in:2010
Eigenaar:Harry Witjes
Adres:Heliosstraat 6
5048 CB Tilburg
Telefoon:013 571 33 89
Website:www.coastlink.eu

“Coastlink werkt sinds de oprichting in 2010 samen met Van Boekel accountants en adviseurs. Harry vertelt: ‘We hebben gedurende het jaar niet heel veel contact, maar ik beschouw dat altijd als een goed teken. De samenwerking verloopt heel soepel. Als wij een probleem hebben of ergens tegenaan lopen, kunnen we meteen bij onze contactpersoon terecht. Dat werkt heel prettig.”

“Een betrouwbare keus voor MKB’ers”