013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Elke vorm van recht is een puzzel, maar de fiscale is de leukste!

Tommie: “Ik sloot mijn studie af zonder schulden. Studenten van nu hebben grote kans op een enorme studieschuld, dan begin je toch net wat anders aan je werkende leven.” Louise: “Ik kan tijdens mijn studie fiscaal recht aan de uni heel veel werk, want ja… er is toch niets anders te doen door corona.”

Hoe verschillend de twee ook zijn, ze hebben één ding zeker gemeen: hun passie voor het vak. Louise: “Ik ben begonnen met parttime werken op de corona-afdeling, waar we onze klanten bijstaan met het adviseren over de coronasteunpakketten, de TVL en de NOW met name. En natuurlijk dienen we aanvragen ook in. Ik studeer fiscaal recht aan Tilburg University en ik was op zoek naar een bijbaan die gerelateerd is aan die studie. Want ik miste eerlijk gezegd de praktijk op de uni. Via via hoorde ik dat ze hier iemand nodig hadden op deze afdeling, dus daar heb ik meteen actie op ondernomen. En vanaf februari werk ik op de fiscale afdeling, waar ik helemaal op mijn plek zit. Als ik net zo enthousiast blijf als ik nu ben, dan weet ik zeker dat ik de juiste studie en het goede vak heb gekozen!”

Het is anders

Ook Tommie straalt een passie voor zijn vak uit. Al is het contact met klanten door de coronabeperkingen wat hem betreft echt anders. Tommie: “Ik zit heel graag bij onze klanten aan tafel, ik wil weten wat er speelt, ik wil voeling hebben. Dat gaat online en telefonisch natuurlijk ook wel, maar het is toch anders.” Louise knikt meteen instemmend: “Ja, dat geldt voor mijn studie ook. Ik zit nu halverwege mijn bachelor, daarvoor heb ik European Law School gestudeerd in Maastricht. Daar had ik een leuk studentenleven. Toen dat wegviel kwam ik erachter dat ik de studie zelf eigenlijk niet zo leuk vond. Toen ben ik overgestapt naar de uni in Tilburg. Nu zit ik halverwege mijn bachelor fiscaal recht en woon ik met 12 medestudenten in een huis. We kunnen natuurlijk weinig doen naast studeren, maar daardoor ben ik er wel achter gekomen dat ik deze studie en het werk echt heel leuk vind. En alhoewel ik graag een toffe studententijd had gehad, heeft het vele werken dus ook voordelen gehad!”

Wat? Werk je bij de Belastingdienst?

Maar wát maakt het werk als fiscalist dan zo leuk? Jaarrekeningen opmaken? Zorgen dat de cijfertjes kloppen? Aan anderen uitleggen dat je níet bij de Belastingdienst werkt? Tommie en Louise lachen. Tommie: “Ja, dat komt ook voor inderdaad. Maar om op je vraag terug te komen: tuurlijk moeten de cijfers kloppen. Maar eigenlijk heb je het met klanten bij wijze van spreken over alles, behalve de jaarrekening. En dat maakt het werk zo mooi. Het gaat over persoonlijke situaties en daar adviezen over geven. We hebben het over testamenten, over studieschulden van de kinderen, over bedrijfsovernames. Elke situatie is anders. Er zijn heel veel regels en wetten en die moet je kunnen toepassen op specifieke situaties en dan tot een goed resultaat komen. Binnen de regels kan een advies goed of fout zijn. We moeten altijd zorgen voor een passend advies, want wat voor de één goed is, hoeft voor de ander geen voordelen te brengen.”

Tommie Krijnen en Louise van der Aa

Puzzelen maar!

Louise: “Dat puzzelen is heel leuk om te doen. En elke keer is het een nieuwe puzzel die je gaat leggen. Elke vorm van recht is een puzzel, maar ik vind de fiscale echt de leukste. Ons vak staat of valt met details, je moet heel goed begrijpend kunnen lezen en interpreteren. En vertalen naar persoonlijke en zakelijke situaties. In het geval van de coronaregeling is er ook nog eens heel weinig jurisprudentie, dat maakt de puzzel nog moeilijker. Ik ben er wel achter gekomen dat ondernemers, onze klanten, bij uitstek heel flexibel zijn en creatief denken. Corona heeft situaties opgeleverd waar je als ondernemer geen schuld aan hebt, de creativiteit wordt keer op keer gesmoord. Als wij kunnen helpen, voelt dat goed.”

Helemaal niet of niet helemaal

Tommie: “Dat hebben Louise en ik met elkaar gemeen, het leggen van de puzzel is mooi om te doen. Details en zorgvuldigheid zijn zo belangrijk in ons vak. Als je twee woorden omdraait, kan het heel iets anders betekenen. Denk maar aan ‘helemaal niet’ en ‘niet helemaal’. Twee dezelfde woorden in een andere volgorde maken een heel groot verschil in betekenis. Vaak lijken teksten abacradabra. Neem als voorbeeld algemene voorwaarden, daar staat uitsluiting op uitzondering in. Zo is het ook met regelingen. Wij hebben de taak om dat duidelijk uit te leggen aan onze klanten. Ik wil niemand ongevraagd vermoeien met artikelnummers, ik moet zaken gewoon helder kunnen uitleggen.”

Beperkingen

Bij het praten over het leggen van de puzzel, stralen de ogen van Tommie net zo hard als die van Louise. Waar Louise via een buurvrouw van haar vriend (Jolanda van Wanrooij red.) bij Van Boekel terecht is gekomen, kende Tommie een van de partners van vroeger. Hij werkte bij een ander kantoor, maar was de reistijd beu. Tommie: “Zo simpel is het eigenlijk, dat was voor mij de reden om een andere baan te zoeken, dichter bij huis. Maar ik had niet beter terecht kunnen komen. We zitten in een prachtig pand, de sfeer is hier prima en het werk is leuk.” Louise: “Dat kan ik alleen maar beamen. Wij zijn allebei in coronatijd begonnen, dus er waren zeker beperkingen. Geen borrels om je collega’s op een andere manier te leren kennen bijvoorbeeld. Maar goed, dat komt hopelijk wel weer. Het werk is tof en dat is uiteindelijk het belangrijkste!”

In verband met Hemelvaart zijn wij donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten. Wij zijn maandag 13 mei weer volledig bereikbaar.