013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Het enige dat leuker is dan winnen, is om samen te winnen

“Thuis aan de keukentafel, kregen mijn zus Katja en ik al veel mee over het ondernemerschap. Over de ups en downs en de successen. Als scholier hielpen we mee in de zaak door productien in- en om te pakken. Mijn ouders hebben nooit gezegd dat we het familiebedrijf in moesten, maar die optie lag er wel en ik wilde het ook altijd graag.” Inmiddels is Youri Creutzberg DGA van BENGproducts, onderdeel van familiebedrijf Gig-Groep in Goirle, en werkt bij nauw samen met zijn ouders en zus. “Want het enige wat leuker is dan winnen, is om samen te winnen.”

Na het afronden van zijn Bachelor Bedrijfskunde aan Erasmus Universiteit Rotterdam en zijn Master Marketing Management aan Tilburg University, ging Youri direct het bedrijfsleven in. Voordat hij bij het familiebedrijf aan de slag ging, wilde hij graag in de keuken kijken bij andere bedrijven om zo zijn horizon te verbreden. Dit heeft hij gedaan bij twee beursgenoteerde organisaties in Nederland en de Verenigde Staten. Uiteindelijk was het moment daar: “Ik stapte aan boord bij mijn ouders John en Sonja.”

Een erg slimme keuze

Dertig jaar geleden begon John Creutzberg, de vader van Youri, een internationale groothandel in veiligheidsglas: Giga-Glas. “Om het risico te spreiden, startte hij daarnaast Giga International en nam hij recentelijk de firma Zakpak over.” Beiden bedrijven hebben niets te maken met glas. Giga International levert voornamelijk verpakkingen voor horeca en Zakpak is een producent van verpakkingen voor de voedselindustrie. Deze verbreding bleek een slimme keuze. “Toen tijdens de financiële crisis de glasbestellingen enorm terugliepen, bleef Giga International juist stabiel. Tijdens de coronapandemie was het omgekeerde het geval. Door de diverse lockdowns hadden zowel Giga- Glas als Giga International een zware periode, terwijl de verkopen van Zakpak op niveau bleven.”

John, Katja, Youri en Sonja (v.l.n.r.)

De unieke capaciteiten van vacuümglas

Youri begon in het familiebedrijf als directeur van Giga International en Zakpak. Anderhalf jaar later kwam het product vacuümglas op zijn pad en pakte hij dit op onder de naam BENGglas. “Vacuümglas bestaat uit twee panelen (twee glasplaten van enkele millimeters dik) met daartussen een vacuüm. Bij de traditionele vormen van isolatieglas (HR++ en triple glas) zorgt het edelgas tussen de glasplaten voor een isolerende werking. Dit gas isoleert goed, maar lang niet zo goed als een vacuüm. Door het vacuüm vindt er namelijk vrijwel geen transmissie plaats; niet van warmte, maar bijvoorbeeld ook niet van geluid. Daarnaast is BENGglas zeer dun, wat het erg geschikt maakt voor renovaties van bijvoorbeeld monumentale panden waarvan de kozijnen niet vervangen mogen worden.”

Lagere total cost of ownership

Youri legt uit dat BENGglas in de aanschaf vaak iets duurder is dan HR++ en triple glas, maar dat de total cost of ownership aanzienlijk lager ligt. “BENGglas isoleert drie keer beter dan HR++ glas en twee keer beter dan triple glas, waardoor vanaf dag één meer wordt bespaard. Ook heeft het een verwachtte levensduur van 50 jaar, bespaart men op het vervangen van de kozijnen en kent het glas geen terugloop in isolatiewaarde naarmate het glas ouder wordt.” Dit glas is niet alleen geschikt voor renovaties. Ook nieuwbouw profiteert van de lage isolatiewaarde van 0,4. “BENGglas verlaagt de totale energiebehoefte van een pand of woning. Hierdoor kan een woning of ander gebouw vaak toe met een minder zware warmtepomp of een beperkter aantal zonnepanelen. Ook kan eventueel gewerkt worden met lichter hang- en sluitwerk.”

Bijna Energie Neutrale Gebouwen

De naam BENGglas is bedacht door zijn vader en is bijzonder slim gekozen. “De naam BENG is een knipoog naar de bouwregels omtrent ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’. Dat is natuurlijk precies waar dit glas een belangrijke bijdrage aan levert. Toen mijn vader de naam opperde tijdens een brainstormsessie, was iedereen direct enthousiast. En ja, er wordt veel online op gezocht.” Inmiddels is BENGglas onderdeel van de groep BENGproducts, waar ook BENGsolar onder valt. Onder die naam levert het familiebedrijf zonnepanelen, een mooie aanvulling om woningen en panden verder te verduurzamen.

Ondernemersmentaliteit

Of het ondernemerschap is wat hij verwacht had? “Mijn mentaliteit is niet anders. Het ondernemerschap dat ik aan de keukentafel van mijn ouders meekreeg, toonde ik al tijdens mijn werk in loondienst. Ik heb functies gehad waarbij ik relatief vrijgelaten werd en waarin ik mooie stappen heb gezet, zoals het opzetten van een nieuwe vestiging in de VS. Ik haal veel plezier uit het ondernemerschap, meer zelfs dan ik verwacht had. Het bouwen aan een bedrijf, aan iets van jezelf, geeft ontzettend veel energie. Het was tof om van jongs af aan mijn ouders te zien bouwen aan hun bedrijf, wat is begonnen op de zolderkamer en is uitgebouwd tot de diverse loodsen die we hier in Goirle hebben. En nu bouw ik zelf mee.”

Elke ondernemer moet iets met de samenleving doen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij Youri vooral in de producten. “Die zijn erg duurzaam. Met BENGglas bespaar je energie en met onze solar-oplossingen kun je energie opwekken. Met beide bedrijven richten we ons op de wereld van morgen, waarin we geen fossiele brandstoffen meer gebruiken.” Daarnaast draait mvo voor hem ook om mensen. “We bezoeken jaarlijks alle Chinese fabrieken waarmee we samenwerken. Zo controleren we of de arbeidsomstandigheden op orde zijn.” Ook dichterbij huis is mvo een belangrijk aandachtspunt. De medewerkers van de buitendienst rijden in hybride en elektrische auto’s, de loodsen zijn voorzien van BENGglas en ook steunt Youri de plaatselijke voetbalvereniging VOAB en non-profit organisatie Kiwanis. “Ik vind dat elke ondernemer iets voor de samenleving moet doen.”

Dat traditionele denken probeer ik te doorbreken

Hoewel de zaken bij BENGglas goed gaan, stelt Youri dat nog te weinig architecten, aannemers en andere partijen in de bouw afweten van het bestaan van vacuümglas. “Het is jammer dat men bij verduurzamen als eerste denkt aan HR++ glas, zonnepanelen en warmtepompen .” Traditioneel denken in traditionele producten noemt hij dit. “Dat denken probeer ik te doorbreken.” Dat doet hij onder andere door op veel (internationale) beurzen actief te zijn, maar ook door regelmatig te adverteren op landelijke media zoals met radio-campagnes, in vakbladen en social media. “Wil je besparen op energiekosten, kijk dan eerst wat je kunt met glas.”

Nog een onderneming

Aan de groei zit voorlopig nog geen einde. Met BENGglas doet Youri behalve in de Benelux inmiddels ook zaken in Ierland en Duitsland. “We kijken steeds iets verder weg en vooruit, dat is voor mij de kick van het ondernemen.” Zijn ambities met BENGglas zijn groot. “Ik wil het nummer 1-merk vacuümglas worden. Het zou mooi zijn als BENGglas het synoniem wordt voor vacuümglas, dat het de standaard wordt”. Triple glas zal daarbij uiteindelijk gaan verdwijnen. Of vacuümglas nog beter kan? “Qua isolatiewaarde lijkt de maximale isolerende capaciteit bereikt. Het product zal mogelijk nog wel incrementele verbeteringen ondergaan. Denk hierbij aan een dunnere randafwerking en minder- of kleinere afstandhouders.” De start van nog een nieuwe onderneming ziet hij wel zitten. “Als BENGglas en BENGsolar op een bepaald niveau zijn, kan ik me goed voorstellen dat we bijvoorbeeld BENGbatteries starten. Ook sluit ik een eigen productie van vacuümglas binnen Europa niet uit.”

BENGglas en BENGsolar
Fabrieksstraat 73
5051 HN Goirle
013 534 22 26

info@bengproducts.nl
www.bengglas.nl
www.bengsolar.nl