Het familiegevoel zat er nog

Helemaal op hun plek

Margriet op ’t Hoog had behoefte aan een baan dichter bij huis. Remco Broers wilde zijn horizon verbreden. Deze twee leden van de Van Boekel-familie verlieten het bedrijf en keerden terug na respectievelijk een kleine 2,5 jaar en ruim 2,5 jaar.

Met een gezellige afscheidsborrel sloot Remco, AA-accountant, in januari 2019 zijn periode bij van Boekel af. ‘Dat was na een dienstverband van zeven jaar. Ik ging weg met mijn verstand, maar mijn gevoel was het er niet mee eens.’ In december 2021 keerde hij terug. In de tussentijd werkte hij bij een ander accountancy en belastingadviesbedrijf. ‘Van Boekel was mijn eerste werkgever. Ik ben nooit ontevreden geweest, maar wilde zien wat er nog meer te beleven is in deze branche.’

Dichter bij huis

Assistent-accountant en -controller Margriet was toe aan werk dichter bij huis. ‘Ook wilde ik tijdelijk minder uur werken. Op het moment dat ik weer toe was aan uitdaging ben ik teruggekomen. Ik heb een uitstap gemaakt naar het bedrijfsleven en heb altijd gezegd: als ik terugga de accountancy in dan is dat bij Van Boekel accountants en adviseurs. Dat is het bedrijf dat het beste bij mij past.’ Bij Remco begon een terugkeer steeds meer te kriebelen toen hij zich realiseerde dat hij na ruim een jaar nog steeds veel aan het vergelijken was met Van Boekel. ‘Daarna duurde het toch nog even, maakte hij nog een klein zijstapje en sloot zich toen weer aan bij de familie. ‘En daar viel alles voor mij op zijn plaats. Ik heb veel geleerd tijdens mijn uitstapjes, heb geen spijt dat ik ben weggegaan maar ben blij weer terug te zijn.’

Remco Broers en Margriet op ’t Hoog

Met collega’s op stap

De meeste collega’s die Van Boekel verlaten, doen dat met de belofte dat ze altijd terug mogen keren. Dat geldt ook voor Margriet en Remco. ‘De match met mijn nieuwe werkgever was goed,’ vertelt Margriet. ‘Maar ik miste uitdaging. Nu doe ik weer heel divers werk. Je kunt hier veel leren: je krijgt de ruimte om je te ontwikkelen. In het bedrijfsleven zat ik heel diep in één organisatie en stootte mijn hoofd tegen het glazen plafond. Ik wilde vooruit en dat kon daar niet.’ Remco miste het familiegevoel. ‘Een team met leuke collega’s kun je ook op andere plekken vinden, maar die familiaire sfeer is uniek. De betrokkenheid van collega’s en vanuit de vennoten draagt in hoge mate bij aan mijn werkplezier.’ Ook Margriet ervaart het zo: ‘Er is persoonlijke aandacht voor medewerkers, voor cliënten en andere relaties. Als ik laat weten dat er iets speelt bij een van mijn cliënten dan doen ze daar iets mee door bijvoorbeeld bloemen te sturen.’ Ze miste dat sociale aspect heel erg. ‘Zowel door corona als doordat ik ergens anders werkte. Hier hebben we het over familie Van Boekel, niet enkel over collega’s. Als er een borrel georganiseerd wordt dan meldt iedereen zich snel aan. Bij mijn vorige werkgever wachtten veel mensen tot het laatste moment. Hier bij Van Boekel houden we juist graag tijd vrij om met collega’s op stap te gaan.’

De adviserende kant

De twee terugkeerders hebben uiteenlopende ambities. Remco: ‘Ik ben nogal een strever, maar vind het voor nu goed. Ik heb twee jonge kinderen en streef even niet naar meer werkuitdaging. Het kan goed dat die behoefte er over een paar jaar wel weer is.’ Hij houdt zich voornamelijk bezig met ondernemingen met een uitgebreide bedrijfsstructuur. ‘Ook bereid ik controlewerkzaamheden voor.’ Het bijstaan van ondernemers, bijdragen aan hun groei vindt hij mooi werk. ‘Je krijgt er veel waardering voor.’ Margriet werkt tot aan de zomer aan het afronden van de opleiding tot registercontroller. ‘Daarna wil ik nog meer de adviserende kant op door een sparringpartner te zijn voor ondernemers en me minder bezig te houden met de financiële controle. Het leuke van hier werken, is dat je bij allerlei branches in de keuken kunt kijken.’ Remco en Margriet zien hun uitstapjes zeker niet als nutteloos. Ze namen beide iets mee terug. Margriet: ‘Ik heb ontdekt dat ik de business controlkant, de adviserende tak daarin, erg leuk vind. Daarom doe ik nu ook die opleiding. Ik heb mijn horizon verbreed door elders te werken en heb daar zeker geen spijt van.’ Ook Remco verbreedde zijn horizon. ‘En dat was wat ik wilde. En hier bij Van Boekel liggen mijn verstand en gevoel nu weer op één lijn.’