Eten, drinken, slapen en doen. En dat in de oudste Herberg van 013: Het Wapen van Tilburg. Guus de Jong nam het bedrijf in 2014 over, de toen nog 25-jarige ondernemer sprong gewoon in het diepe. Werken voor een baas was toch niet zo zijn ding: “Ik was altijd aan het werk en heb echt toffe dingen gedaan, maar ik liep ertegen aan dat ik uiteindelijk geen zeggenschap had. Tja, dan heb je twee keuzes. In loondienst blijven of voor jezelf beginnen.”
Klinkt simpel genoeg, maar dat is het natuurlijk niet. Guus: “Ik kom uit een ondernemende familie, mijn moeder snapte het meteen toen ik Het Wapen van Tilburg over wilde nemen. Zij begreep als geen ander dat ik jeuk kreeg van bazen, haha. Ik werd altijd gebeld, dat is nu nog steeds zo. Maar nu is het voor mezelf en dat maakt alle verschil voor mij. Eigenlijk gaat het werk 24/7 door, dat heb je nu eenmaal in deze branche. Je kunt bij ons terecht voor borrels, eten, voor overnachtingen en voor allerlei toffe arrangementen. Er komen continu verzoeken en wensen binnen en er wordt verwacht dat je snel reageert. Dat doe ik met plezier. Ik zit al sinds mijn vijftiende in de horeca, heb een opleiding op de Rooi Pannen en het NHTV gedaan. Hele mooie stages gelopen bij hotels in Amerika en België. Het hotelwezen heeft me altijd getrokken, daarom vind ik het ook zo gaaf dat we hotelkamers hebben hier.”
Franse lelies
Guus legt mensen graag in de watten, als je binnenstapt bij Het Wapen van Tilburg voel je de gastvrije Brabantse warmte. Een sfeer die meteen gezelligheid oproept. Of je nu een borrel wilt drinken met je vrienden of een zakenrelatie op een brasserie-ervaring wilt trakteren, hier voel je je thuis. Bij het inchecken een vriendelijk woord, een advies over de verdere reis of een aanbeveling voor de leuke andere plekken die Tilburg rijk is. Guus: “Onze hotelkamers hebben een upgrade gehad. We zitten in een oud pand en zoals dat vroeger ging, werd er tapijt over tapijt gelegd. We kwamen maar liefst vier lagen tegen, eentje met Franse lelies erop. Voor zover we terug hebben kunnen halen, lag dat er al minstens vijftig jaar. Een mooi verhaal, maar de pvc-vloeren die er nu in liggen zijn meer van deze tijd. En zo hebben we het restaurant en de bar ook aangepakt. Toen ik het overnam zijn we dag en nacht aan het klussen geweest, dagenlang hebben we verbouwd. Gelukkig heb ik handige vrienden en mijn broer is aannemer. Het interieur is fris, maar heeft nog wel een licht nostalgische uitstraling, het huiskamergevoel, met de kroonluchters en prachtige oude tegeltjes bij de kachel. Hip en nostalgisch door elkaar. En dat zie je ook op onze menukaart terug. We hebben een mooie mix van traditioneler eten en hippe vegetarische gerechten.”
Laat maar gebeuren
De horeca in zijn algemeen heeft een moeilijke coronatijd achter de rug en kampt nu met personeelskrapte. Guus ook: “Personeel is wel te vinden, maar goed personeel… dat is wat moeilijker. Gelukkig werken we met hele loyale mensen. Tijdens de coronaperiode hebben we er wel heel bewust voor gekozen om ons personeel te houden, natuurlijk was er overheidssteun, maar we moesten ook gewoon een deel uit onze eigen zak betalen. Moeilijk als er niets binnenkomt. Je kosten lopen door en dat is eerlijk gezegd best zuur geld. Maar het is wat het is. We hebben weer een goed kwartaal achter de rug, dus vanaf nu gaat het hopelijk alleen maar beter. Als ik ondernemers een tip zou mogen geven: laat dingen maar gewoon op je afkomen. Je kunt je heel druk maken over alles wat mogelijk zou kunnen gebeuren, maar uiteindelijk weet je niet wat er op je pad komt.”
Samen met de stad
Nu werkt Guus nog veel in de zaak. Soms is het zoeken naar tijd om het horecaleven te combineren met zijn gezin met twee jonge kinderen. “Ik wil er steeds meer naar toe dat ik aan de zaak in plaats van in de zaak werk. Ik wil meer aan de slag met randzaken, ik wil meer voor en met de stad doen. Zo zoek ik altijd naar manieren om samen op te trekken met andere ondernemers om klanten aan te trekken. Met carnaval maken we er altijd een groot feest van voor de Herberg. Dan staan er echt duizenden mensen op straat te hossen, dat is ons feest der feesten. Die dag doe ik er zeker alles aan om er iets fantastisch van te maken. Samen met café Jack’s staan we ook op het Hap Stap festival bijvoorbeeld. Daar ligt meteen ook de link met van Boekel accountants en adviseurs trouwens.”
Darten
Tijd om Emiel van Genderen erbij te halen. De hobby-darter. De assistent-accountant. Emiel: “Ik speel al jarenlang competitie darten bij Café Jack’s en daar heb ik Guus op een avond ontmoet. We maakten een praatje en Guus liet vallen dat hij op zoek was naar een accountant.” Guus: “Dat klopt, ik had een boekhouder, maar ik wilde meer tussentijdse informatie en iets diepgaandere analyses. Ik vond het wel een ding hoor, overstappen van boekhouder naar accountant, al was het alleen al omdat ik dacht dat het heel duur zou zijn. En omdat ik dacht dat het er allemaal wat stijver en formeler aan toe zou gaan. Niets is minder waar. We hebben echt een heel prettig contact en er wordt snel geschakeld, ze zijn deskundig en we komen altijd overal uit. Ook omdat alle specialisten daar onder een dak zitten natuurlijk.” Emiel vult Guus aan: “Guus bereidt veel dingen zelf al voor en elk kwartaal spreken we alles door. We bellen of mailen en zien elkaar bij Guus in de zaak, bij ons op kantoor en zelfs een keer bij Guus thuis toen dat beter uitkwam. Guus heeft een prachtige zaak, op een mooie locatie en met een gezellige inrichting. En je kunt er heerlijk eten, die proef heb ik onlangs op de som genomen. Ik hoop dat Guus nog heel lang heel veel gasten mag ontvangen!”
Het Wapen van Tilburg
Adres: Spoorbaan 62, 5038 CD Tilburg
T: 013 542 26 92
E: info@hetwapenvantilburg.nl
www.hetwapenvantilburg.nl