Ik heb een visie gedefinieerd en gestalte gegeven

‘Succesvol zijn is voor mij meer dan geld of volumegroei’

Toen Chris Reef jaren geleden voor zichzelf begon, had hij een doel. Hij zag hoe detacheringsland eruitzag en wilde het anders doen, een nieuwe stempel drukken, een verschil maken. Weg van detachering. Die visie vertaalde hij in een unieke propositie.

Wat doen jullie anders dan anderen?

Eigenlijk zie je een paar lagen in onze branche. Je hebt de ingenieursbureaus, de detacheerders, de uitzenders en de wervings- en selectiebureaus. Ik wilde geen traditionele detacheerder zijn, daar wilde ik zelfs van wegblijven. Eigenlijk hebben we met REEF een tussenlaag gecreëerd, tussen de ingenieursbureaus en de detacheerders in. Waar veel detacheerders een tijdelijk specialistisch gat opvullen, gaan wij stappen verder. Kort gezegd, spreken wij een resultaatsverplichting af met onze opdrachtgever. Onze projectspecialisten binnen tien uiteenlopende vakgebieden zorgen ervoor dat die resultaten behaald worden. Wij volgen en begeleiden die specialisten, de projectmatigheid staat echt centraal. Op die manier weet iedereen heel duidelijk wie wat moet doen en waar we staan met het project. Helder en transparant communiceren is dus een hele belangrijke bij ons.

Is het gelukt die stempel te drukken?

Het is inmiddels 22 jaar geleden dat ik REEF oprichtte en ik ben ontzettend tevreden met de successen die in de jaren hierna behaald zijn. Ik heb een visie gedefinieerd en in de markt gestalte gegeven. Men weet ons te vinden. Succesvol zijn is voor mij meer dan geld of volumegroei. Dat volgt vanzelf als je je identiteit niet verloochent en de hele organisatie daaraan houdt.

Wat is die identiteit dan?

Wij zijn over de hele linie transparant en delen onze kennis. In onze branche is dat op de een of andere manier geen gemeengoed, het is ‘not done’. Wij zetten al onze kennis op onze website; je krijgt bij ons een kijkje in de keuken. Elk jaar organiseren we REEF-deelt-kennisbijeenkomsten. Daar komen elke keer honderden professionals op af. We vragen aan opdrachtgevers en medewerkers waar hun interesses liggen en passen het programma daarop aan. Onze medewerkers leiden de sessies, die gaan over heel gevarieerde onderwerpen. Je mag best weten dat ik daar erg trots op ben. Alles wat we op die avonden presenteren, zetten we ook op onze website. De bewijslast die we leveren bij onze opdrachtgevers, die resultaatsverplichting, die voeren we dus ook in ons bedrijf en in de opleidingssystematiek door. Dat moet gewoon overal terugkomen.

Er is dus een duidelijke focus, wat als klanten daar niet naar op zoek zijn?

Dan is FORTEC een mooie ‘fit’. Dit bedrijf heb ik 16 jaar geleden opgericht. De missie van REEF, het delen van kennis, vaardigheden en ervaring met onze opdrachtgevers, past niet bij iedere opdracht. Toen wij benaderd werden voor capaciteitsvraagstukken, was het een logische zet om hier via FORTEC een oplossing voor te bieden. Ook daar zijn we transparant in. Je kunt linksaf naar REEF en rechtsaf naar FORTEC. Het zijn eigenlijk twee labels.

Waar sta je over vijf jaar met je bedrijven?

Oh, dat kan ik nog niet zeggen. In onze markt kun je hooguit één of twee jaar vooruitkijken, onze visie blijft staan natuurlijk. Maar we zijn ook flexibel genoeg om mee te bewegen. Wat mij betreft blijven we de ondoorzichtigheid tegengaan. En werken we er altijd aan om onze resultaatsverplichting nóg meer leidend te laten zijn. We willen op elk niveau bewijslast leveren voor wat we doen.

Hoe werkt Van Boekel voor jou?

Ze zitten me niet in de weg, hahaha. Wat ik daarmee bedoel is dat we goed op elkaar ingespeeld zijn. Laten we eerlijk zijn, het werk dat zij leveren is absoluut niet het mijne. Ieder zijn specialiteiten. Koen Strooper is onze fiscalist en ik ken het team dat hier geregeld op locatie werkt ook. Ze hebben een goede interactie met onze financiële afdeling, ze weten echt wie wij zijn. Die persoonlijke omgang is fijn. Ik vind dat ze hun status waarmaken. Ze hebben de processen duidelijk en helder, ze zijn recht door zee en no-nonsens. Dat kan ik wel waarderen. Ik ken Koen al vijftien jaar, daar zal het misschien ook mee te maken hebben!