‘Je kunt alleen vermenigvuldigen als je kunt delen’

Cubics

Als je binnenstapt bij Cubics aan de Tilburgse Ringbaan Oost, krijg je meteen een glimlach op je gezicht. Prachtige inrichting, veel groen en open ruimtes. Werknemers die rustig en geconcentreerd aan het werk zijn. Een collegiaal gesprekje bij de koffiecorner. Op de achtergrond heerlijke muziek, precies op het juiste volume. Bruce Springsteen, aka The Boss, met de hit I’m on fire. Toeval? Vast! Toepasselijk? Dat zeker!

The bosses van Cubics zijn ook ‘on fire’. Al zullen ze zichzelf niet snel als ‘boss’ betitelen. Alex Otten en Ard Smulders leiden Cubics samen de toekomst in. Sinds een jaar doen ze dat samen, daarvoor stond Ard alleen aan het roer: “En eerlijk is eerlijk, ik heb me voor mezelf met hand en tand verzet tegen het idee van een compagnon. Ik heb altijd alleen gewerkt en dat beviel me prima. Maar als ik alleen had moeten doen wat wij nu samendoen…dat had ik nooit gekund.” Alex: “Ik had 24 jaar een bedrijf met een compagnon, dus ik wist al dat je alleen kunt vermenigvuldigen, als je kunt delen. Na de verkoop van mijn bedrijf had ik kunnen stoppen met werken. Maar dat wilde ik niet, echt plezier in je leven krijg je van zingeving. En ik sta elke dag met plezier op om naar Cubics te rijden.” Ard: “En het samenwerken bevalt me echt prima, we hebben hetzelfde doel met de organisatie en we hebben de taken opgesplitst. Tuurlijk zijn we het wel eens oneens, maar dat mag ook.”

Nieuwe koers

De afgelopen tijd heeft Cubics gebouwd aan een nieuwe koers, een nieuwe organisatiestructuur en ze haalden meer ervaren talenten in huis. Het werpt zijn vruchten af. Ard: “We zijn ons meer gaan focussen op groei en specialisatie. Het is moeilijk om autonoom te groeien in de IT. Het overnemen van bedrijven is dan ook een logische keuze.” En waar Cubics van oudsher meerdere diensten en producten verkocht, ligt de focus nu op IT, want daar kan het bedrijf echt onderscheidend leveren en toegevoegde waarde bieden.

Kosten en baten

Alex: “Onze ambitie is groot en we denken dus ook groot. We investeren in mensen van kaliber die onze ambitie mee waar kunnen maken. In 2030 willen we een IT-bedrijf zijn met 150.000 happy users. Even voor de beeldvorming: we hebben er nu zo’n 12.000. Happy users is ons hoogste doel en dat doen we door rust te brengen in IT, altijd en overal. We bieden een complexe dienstverlening, die constant in beweging is. Daar moeten je interne structuren ook op ingericht zijn natuurlijk. En je moet willen investeren, de kosten gaan voor de baten uit. Neem cybersecurity, dat heeft een enorme vlucht genomen. Het is een integraal onderdeel van onze dienstverlening en wij doen meer dan het basale. Wij beloven zekerheid, veiligheid en foutloze IT. En daar werken we allemaal hard aan, met ons hart. Hoe een ‘Cubicshart’ eruitziet? Wij geloven in vakmanschap, verantwoordelijkheid nemen en in zakelijke vriendschap. Iedereen die hier werkt, werkt ook vanuit die overtuiging.”

Buy and build

Het overnamepad is dus ingeslagen, de eerste aankoop is een feit. Er is op het moment een enorme consolidatieslag gaande, dat maakt het wat lastiger om de juiste overnamekandidaten te vinden. Maar ook daar kiezen Alex en Ard voor een duidelijke strategie. Ard: “De nadruk ligt voor ons op het bouwen van bedrijven. De lange termijn is belangrijk. Veel bedrijven kopen op en hebben een korte termijnplan. Wij willen echt een reis maken met een bedrijf. De oud-eigenaar mag met ons meereizen, graag zelfs! De inhoud moet er echt toe doen. We zoeken naar bedrijven in de omgeving die een substantiële omvang hebben, er moet een volwassen leiderschapsteam zitten, waar we mee samen gaan werken. Of dat meevalt? Niet altijd. Het kost heel veel tijd en soms voer je vele gesprekken en gaat een deal toch niet door.” Alex: “Een ondernemer moet bewust voor ons willen kiezen, voor Cubics, maar ook voor Ard en mij. Want, en daar heb je het weer, samen kom je verder!”

Snel antwoord en goede raadgever

Ard: “De samenwerking met Van Boekel is prettig en professioneel. Ze kennen ons bedrijf en zijn bereikbaar als we (snel) antwoorden willen hebben. Ook voor ons als ondernemers zijn ze goede raadgevers.

Factor90 is geboren

Het inrichten van kantoren zit bij Cubics in het DNA. Vroeger onder de naam van Hub. A. van Laarhoven, HAVL Kantoor en ICT en Cubics Interieur. En sinds kort ‘los’ van Cubics met een eigen naam: Factor90. De naam mag dan veranderd zijn, de kwaliteit blijft! Inspirerende interieurs met ruimtes die werken voor een organisatie en haar werknemers en bezoekers.