013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Knappe innovatieve koppen

Bij binnenkomst merk je het meteen. Dit is een no-nonsense bedrijf, waar knappe koppen met innovatieve technische zaken bezig zijn. Knappe koppen, letterlijk en figuurlijk. Want tussen de computers in het kantoor is kapster Rowena van kapsalon Lookx druk in de weer met kam en schaar. Directeur Ad Jansen: “Elke zes weken is de kapster hier aanwezig. Al onze medewerkers mogen geknipt worden op onze kosten, als ze willen natuurlijk. Grappig om te zien dat op de knipdagen de frisgewassen koppies zonder gel binnen komen lopen. Het is een klein gebaar, maar het wordt gewaardeerd. Het is een niet zo’n standaard manier om ook goed voor je mensen te zorgen.”

Het kenmerkt de manier van ondernemen van Ad Jansen (57). Gewoon doen, zorgen dat zaken goed geregeld zijn en vooruit blijven kijken. En dat doet hij al vanaf 1994, het jaar waarop hij volledig voor zichzelf begon. “Loondienst bleek niet mijn ding te zijn. Ik heb twee rechterhanden, dus ik zorgde voor een servicebus vol gereedschap en werkte op locatie. Specialisatie: voertuig-gerelateerde hydrauliek. Dat zegt je misschien niet zo veel, kan ik me voorstellen. Wij zorgen voor hydraulische oplossingen voor de transportbranche en de industrie. De afgelopen bijna dertig jaar zijn we enorm gegroeid, er rijden nog steeds servicebussen rond, maar wij zijn uitgebreid met twee werkplaatsen. Eén in Oss en één in Dongen.”

Ad Jansen

Slimme innovatieve oplossingen

“Een voorbeeld van ons werk? Wij ontwikkelen, bouwen en monteren hydraulische systemen op een vrachtwagen, zodat de bak kan kiepen bijvoorbeeld. Ken je die grote vrachtwagens die ondergrondse containers legen? De vrachtwagen met kraan pikt de container aan en weegt hoeveel afval erin zit. Wij hebben een kraan bedacht die weegt, zonder dat de last stil hoeft te hangen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Als je weet dat zonder dat systeem het wegen elke keer een minuut extra tijd kost. Reken de tijdwinst maar uit als er zestig containers gewogen moeten worden. En zo hebben we ook het innovatieve HYDRIVE uitgevonden en ontwikkeld. Het is een radiografisch besturingssysteem voor vrachtwagens van alle merken. De vrachtwagen kan dus op afstand verplaatst worden. Het is in heel veel situaties niet alleen handiger en sneller werken, maar ook veiliger. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van rij- en betonplaten. De chauffeur hoeft niet steeds een paar meter te rijden, in- en uit te stappen en de platen te plaatsen. Of bij het heel precies plaatsen van bijvoorbeeld grind of grond of andere materialen. En het is ook handig voor speciaal transport. Nou ja, het zijn een paar voorbeelden, maar we pakken alles van het begin tot het eind op. Van advisering en engineering, tot opbouw, onderhoud en spuitwerk.”

Mijlpalen

Op de vraag of Ad had verwacht dat hij zo’n prachtige groei zou doormaken, stelt hij ad rem een tegenvraag: “Denk je dat er ondernemers zijn waarbij alle verwachtingen uitkomen? Bij mij in ieder geval niet. Ik weet alleen dat je vooruit moet blijven kijken, moet blijven innoveren en stappen moet zetten. Ik heb, en dat is achteraf gezien, wel gemerkt dat er met periodes veranderingen plaatsvinden. Om de paar jaar heb ik stappen gezet. Bedrijfshal bouwen, spuiterij toevoegen, een nieuwe vestiging waar het bedrijfspand na een tijdje ook weer aangekocht kon worden. Het zijn zo van die mijlpalen.”

Struggels

“Een jaar of vijf geleden zijn we echt anders gaan werken. In plaats van alles zelf doen, gingen we op zoek naar partners die de standaardwerkzaamheden kunnen verrichten voor ons. Zo kunnen wij ons zelf meer op andere zaken richten. En een andere grote verandering was het samen gaan werken met mijn compagnon Jan Steenbakkers. Ik vind het prettig om met mijn compagnon te kunnen sparren en zijn kijk op zaken mee te nemen in de beslissingen. Want je kunt nu eenmaal ook niet zelf in alles even goed zijn. Ik ben een echte technieker, Jan is meer een verkoper. Op dit moment hebben we dik twintig mensen voor ons werken, ik durf wel te zeggen dat we een toegewijd team hebben, op beide vestigingen! De resultaten zijn goed, we innoveren en blijven heel servicegericht ons werk doen. Of het altijd over rozen is gegaan? Nee, natuurlijk niet. We hebben best moeten struggelen om de vestiging in Oss rendabel te krijgen, corona speelde daar ook een rol in. Maar we besloten door te zetten en gelukkig kwam het omslagpunt ook. Maar ja, ook dat weet je altijd pas achteraf. Ik denk wel dat je dingen, én mensen, de tijd moet geven om tot wasdom te komen. Gelukkig kunnen we redelijk goed aan personeel komen, het is ook geen taboe meer om met je handen te werken. Terecht als je het mij vraagt!”

En nu…

Ad zijn business blijft interessant, zeker met alle ontwikkelingen rondom de electrificering en alle eisen die gesteld worden. “We werken met veel grote partijen samen, die veel auto’s op de weg hebben. We zorgen ervoor dat we mee blijven denken en ontwikkelen. We volgen alle technische ontwikkelingen en de wet- en regelgevingen op de voet en blijven innoveren. Ik ben nu 57 en denk weleens aan minder werken. Ik heb ooit gedacht dat ik op mijn vijftigste zou stoppen. Toen ik dat was, werd de grens verschoven naar 55. Nu ben ik 57 en blijf ik vooruitdenken. Mijn zonen hoeven dit bedrijf echt niet van mij over te nemen. Sterker nog, ze vinden helemaal hun eigen pad, één van mijn zonen heeft inmiddels een eigen bedrijf. Maar ik denk dus zeker wel serieus na over de toekomst. En ik onderzoek de opties ook. Maar ik weet nog niet wanneer en welke stappen we precies gaan zetten. En dat is prima, want ik vind het ondernemen nog steeds leuk!”

Jansen Hydrauliek Service
De Slof 19
5107 RH Dongen
0162 37 02 50

info@jansenhydrauliek.nl
www.jansenhydrauliek.nl

In verband met Hemelvaart zijn wij donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei gesloten. Wij zijn maandag 13 mei weer volledig bereikbaar.