013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Leon Hamers gelukkiger dankzij switch

“Meer voldoening, plezier en ontspanning’

Hoe je een gelukkige ondernemer wordt? Leon Hamers, bijna veertig jaar eigenaar van verschillende bedrijven, ontdekte het toen hij de switch maakte van fysieke winkel naar volledig online handel. “Het was een proces om op dat punt te komen. Naarmate ik ouder word weet ik steeds beter waar ik echt gelukkig van word. Daarom adviseer ik iedereen om te ondernemen in wat je leuk vindt, dan gaat het zoveel makkelijker.

Zijn voorwaarde voor gelukkig ondernemerschap? Een leuk team van ambitieuze collega’s waarvan hij nog iets kan leren en: steun van het thuisfront. “Mijn vrouw geeft mij de ruimte om te ondernemen. Ze plukt er de vruchten van, maar ze moet ook accepteren dat mijn werk vaak voorgaat.”

Leon is samen met zijn broer eigenaar van Eastline International in Berkel-Enschot, Doe-Het-Zelf-Dump in Goirle en Axi Vloer in Tilburg. “Mijn broer en ik sparren regelmatig, maar werken niet samen. Hij runt Doe-Het-Zelf Dump in Goirle, ik doe Eastline International en mijn zoon Davy is bedrijfsleider in Goirle.”

Hoe het begon

Leons ouders hadden een doe-het-zelf-zaak aan de Prinsenhoeven in Tilburg. “Mijn broer en ik hielpen van jongs af aan mee.” Het assortiment breidde uit met maatwerk schuifwanden, laminaat en andere zaken voor interieurs. De broers volgen rond 1990 hun ouders op en starten naast de doe-het zelf zaak een winkel in maatwerkkasten, plafonds en vloeren aan de Petrus Loosjesstraat in Tilburg, in 1998 verhuizen ze naar de Ringbaan-Zuid. Eerst onder de naam Hamers Binnengewoon Goed, later met de specialisatie naar maatwerkkasten onder de naam Hamers@Home Kastenbouwers. Er komen een groothandel en webshop bij. “Het aanbod in specifieke kastaccessoires was erg beperkt dus daar lagen mogelijkheden. Met de doe-het-zelf-zaak zijn we ruim tien jaar geleden gestopt.” Ook openen ze samen Axi Vloer aan de Piushaven, dat later ook naar de Ringbaan-Zuid komt. “Mijn broer, een echte handelaar, start daar ook een partijhandel.” Deze zaak groeit flink en verhuist naar een grotere locatie in Goirle onder de naam Doe-Het-zelf-Dump.

Leon Hamers

Ik kwam regelmatig zuchtend thuis

De zaken gaan goed, maar Leon mist plezier. “Met name de showroom van Hamers@Home was ik beu. Ik stond altijd aan, werd overal aangesproken. Zelfs als ik bij Willem II was, ging het over kasten en tot ’s avonds laat kreeg ik appjes met vragen van klanten uit mijn netwerk. Onze eigen montageservice en het gebrek aan voldoende goede monteurs maakten ons kwetsbaar. “Er hoefde maar iets te gebeuren om onze agenda over te laten lopen. Dus ja, het stressniveau lag hoog en ik kwam regelmatig zuchtend thuis.” Zo wilde hij niet nog jaren doorgaan en daarom besloten de broers om een koper te zoeken voor Hamers@Home. Op 1 april 2021 was de verkoop een feit en sindsdien volgt Leon zijn passie.

Zoveel mogelijk uitbesteden

Hij stort zich volledig op de groothandel en online verkoop van kastaccessoires. Hij ziet groeimogelijkheden door ook te gaan verkopen via platforms als Amazon en Bol.com. “Dit ging mij echter niet snel genoeg en daarom nam ik een online bedrijf over in allerhande artikelen voor in en rondom huis zoals bureaus, tuinstoelen maar ook sportartikelen. Ik stapte een volledig andere wereld in.” Hij legt uit dat productkennis het probleem niet is. “Maar deze artikelen verkopen op grote platforms, dat is andere koek, want een heel andere wereld dan de fysieke winkel of showroom.” Gelukkig heeft hij een jong team met veel kennis van online verkopen. “Die gasten zijn zoveel sneller dan ik, ik leer zoveel van ze.” Dankzij hun kennis en zijn interesse en enthousiasme voor online verkoop, gaat het goed met Eastline International.

Daar krijg ik energie van

Het bedrijf groeit, verhuist naar een groter pand en heeft nu een team van zes medewerkers. “Ik wil groeien maar maximaal tot een man of tien.” Zijn doel is groei in omzet, niet in omvang. Hij besteedt dan ook veel werk uit. “De producten staan hier in het magazijn, een deel ligt bij ID Logistics in Tilburg. Het verzenden doen we zelf, maar het fotograferen en online plaatsen van producten, de promotie ervan en de seo laat ik doen.” Hij heeft nooit meer het gevoel geleefd te worden en is blij niet meer het gezicht te zijn van zijn bedrijf. “Ik ben echt niet mensenschuw hoor, maar altijd overal het aanspreekpunt voor zijn, wil ik niet meer. Laat mij lekker op de achtergrond werken en contact onderhouden met leveranciers en groothandelsklanten zoals grote kastenfabrikanten. Daar krijg ik energie van.”

Nieuwe Atelierstraat 14, Berkel-Enschot

Voor het eerst lang op vakantie

Wat zette deze ondernemer uiteindelijk in beweging? “Ikzelf. Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik zo door wilde gaan en uiteindelijk heb ik spijt dat ik niet veel eerder iets ben gaan doen wat ik écht leuk vind.” Naast meer werkplezier en meer voldoening geeft zijn ondernemerschap hem meer ontspanning. “Ik ben onlangs voor het eerst in mijn werkende leven drie weken op vakantie gegaan naar Spanje. Ik heb daar regelmatig gewerkt en ook dat was ontspannend, want we zaten op een heerlijke plek. Eerder had ik altijd het gevoel dat ik niet zo lang weg kon.” Waarom dat nu wel kan? “We verkopen online en dat kan overal vandaan. En ik ervaar nu dat als je een team hebt dat je vertrouwt, je echt ontspannen op vakantie kunt. Dus ja, we hebben al geboekt voor volgend jaar!” Toch werkt hij niet minder dan voorheen. “Ik denk juist dat ik meer werk dan ooit maar het voelt niet zo. En dat komt omdat ik het zo leuk vind. Ik ga op zaterdagen ook vaak naar kantoor. Dan zit ik hier in mijn eentje, niemand belt, heerlijk vind ik dat. Ik ga volledig voldaan weer naar huis.”

Ondernemerswijsheid

Tot slot deelt Leon een van zijn ondernemerswijsheden. “Geef niets uit dat je nog niet verdiend hebt. Ik leerde dit van onze ouders. Ze gaven ons mee om geen gekke dingen te doen, om met twee benen op de grond te blijven staan en om te sparen. Om me heen zie ik jonge ondernemers in de grootste auto’s rijden. Wij hebben een goed leven, maar hebben geen extreme dingen gedaan. We hebben uiteindelijk een aantal mooie bedrijfspanden en beleggingspanden in eigendom waarvan we beide straks prima kunnen leven en daar ben ik best trots op. In het pand van Eastline International zitten we met meerdere ondernemers. “Ja, ik gebruik maar één kantoor terwijl er hier zes zijn. Daarnaast heb ik de showroom hier beneden verhuurd, want die ambitie heb ik zelf dus niet meer, hahaha.” De faciliteiten zijn er goed: een modern bedrijfspand met alle faciliteiten, parkeren voor de deur, en een dakterras met uitzicht op een natuurgebied waar je regelmatig hertjes voorbij ziet komen. Als je daar geen gelukkige ondernemer van wordt!

Eastline International
Nieuwe Atelierstraat 13
5056 BZ Berkel-Enschot
013 46 27 428

leon@eastlineinternational.nl