013 463 35 33

info@vanboekel.nl

Ringbaan-West 306

5025 VB Tilburg

Deel dit bericht via e-mail

Luifel uit, stoelen eronder en genieten maar!

Hij verkoopt emotie, een beleving. En hij ervaart die emotie ook echt zelf. Harold Rutten zag niet alleen een goede markt met de verkoop van caravans en campers, hij wordt er zelf oprecht blij van. Samen met z’n broer Harm had hij al drie vestigingen van Autobedrijf Rutten in Echt, Venlo en Boxmeer. Daar kwamen nog twee caravanbedrijven bij: Rutten Ridderbeks Caravans Campers en Vouwwagens in Echt en Vinken Caravans en Campers in Asten. Harold: “Er zijn nog genoeg uitdagingen in deze branche!”

“Er worden steeds meer caravans en campers verkocht, het is een groeiende markt. De vergrijzing speelt daarbij een rol. Ik denk dat heel veel mensen van boven de veertig, vijftig de stiekeme droom wel kennen: rondreizen, de romantiek van lekker weg zijn en vrijheid. Dat is pure emotie en het mooie is dat deze doelgroep vaak meer tijd, en de financiële middelen, heeft om die droom uit te laten komen. Met een caravan of camper komt die droom dichtbij. Ik merk het in de showroom, een auto kopen mensen vaak toch als dagelijks vervoermiddel. Het moet je veilig van A naar B brengen. Wij verkopen Volvo’s, daar zit ook een bepaalde beleving bij natuurlijk. Maar het is geen recreatiemiddel. Als ik mezelf naga… Ik ga zelden in één van onze showrooms in een auto zitten. In een caravan of camper doe ik dat wel.”

Hard werken

“Qua professionalisering loopt de caravanbranche nog wat jaren achter op de autobranche. Er is geen dealervereniging bijvoorbeeld, er is minder contractueel vastgelegd, de automatisering loopt achter. Aan de ene kant is dat ook wel juist mooi. Caravanbedrijven zijn opgebouwd door hardwerkende ondernemers die vaak geen opvolging hebben. En wij houden van die familiebedrijven, dat zijn we zelf ook. We kunnen zaken makkelijker centraliseren, denk maar aan de administratie, de automatisering en de marketing. Mijn broer en ik zijn allebei verantwoordelijk voor onze vijf zaken, ik ben degene die alles aan de achterkant inregelt. We leggen de verantwoordelijkheid bij onze mensen op de werkvloer. Het is onze taak om ze goed te voorzien van alles wat ze nodig hebben om hun werk uit te kunnen voeren. Gereedschappen, trainingen, dat soort zaken. Onze klanttevredenheid is belangrijk, we willen weten wat er speelt. En we houden van eerlijk zakendoen: een man een man, een woord een woord. Als ik ergens niet tegen kan is het onrechtvaardigheid. Ik zorg er altijd voor dat ik iedereen recht in de ogen aan kan kijken en dat we tot oplossingen komen. Ik voel me beter bij geven dan nemen zogezegd.”

Niet naïef

“Dat wil overigens niet zeggen dat ik naïef ben hoor. Wat dat betreft zit ik tegenstrijdig in elkaar. Ik geef mensen veel verantwoordelijkheid en ik hou van uitdagingen. Van de andere kant wil ik ook alle touwtjes in handen hebben en precies weten wat er speelt. Automatisering helpt me daarbij. Weet je wat het is? We hebben meer dan honderd mensen op de loonlijst staan. En ik voel me niet alleen verantwoordelijk voor hen, maar ook voor de gezinnen die erachter staan. Dat voel ik ook echt in mijn buik soms. Ik heb echt heel lang geprobeerd om alles zelf te doen en onder controle te hebben. Ik heb moeite met loslaten. Ik ben nu 56, terugkijkend zou ik anderen adviseren om vooral de juiste mensen om je heen te verzamelen, zodat het makkelijker is om los te laten. Bij ons is het een lang proces geweest. Alles zelf doen kost gewoon veel tijd. Die tijd kun je niet besteden aan je gezin, je relatie. Het is tijd die ook niet meer terugkomt. Je moet van het leven genieten en dat kan niet als je alleen met je zaak bezig bent. Het draait om balans. Verder sta ik er niet te veel bij stil: dingen lopen zoals ze lopen en dat is ook goed.”

Luifel uit en genieten

“Met die balans zit het tegenwoordig wel goed. En ja, wij gaan met een camper weg natuurlijk. De campers die we bij Vinken en Rutten Ridderbeks verkopen en verhuren zijn goede degelijke basic campers. Met een goed bed een fijn matras en een grote koelkast. Dat zijn belangrijke dingen. Niets zo fijn als meteen na aankomst de luifel uit te draaien, de stoelen neer te zetten en meteen het vakantiegevoel te hebben! We blijven vaak in Nederland. Dat was vroeger al zo. Mijn moeder overleed op jonge leeftijd en we gingen met mijn vader nooit naar het buitenland. Nederland heeft immers zoveel moois te bieden!”

“Wij zijn al sinds 1984 klant bij Van Boekel, nou ja, ons pap tenminste. Ik stapte in ’88 in het bedrijf en ben dus alweer 35 jaar klant bij Van Boekel. Wij hebben alles van nul af aan opgebouwd en Van Boekel heeft dat vanaf het eerste jaar meegemaakt. Ik moet zeggen dat het een prettige samenwerking is. We hebben goed contact met elkaar en die relatie is me dierbaar. Door de jaren heen is er heel wat veranderd natuurlijk. Soms zie ik dingen ook als ‘noodzakelijk kwaad’. Er zijn veel administratieve zaken en de dossiers moeten kloppend blijven natuurlijk. Dat ik daar soms moeite mee heb, ligt niet aan Van Boekel natuurlijk. Zij zorgen ervoor dat we overal aan voldoen en zijn ook nog eens een goede sparringpartner.”

Vinken Caravans & Campers
Adres: Ommelseweg 65, 5721 WT ASTEN
T: 0493 – 69 61 55
E: info@vinkencaravans.nl
www.vinkencaravans.nl