Mark van Kempen: ervaren en gedreven advocaat die zijn neus niet ophaalt voor ‘gewoon’juridisch advies

Zoals een klein wondje niet hoeft te worden gehecht door een cardioloog, zo is voor ‘gewoon’ juridisch advies ook niet altijd een gespecialiseerde jurist nodig. Volgens de Tilburgse advocaat Mark van Kempen heeft het moderne bedrijfsleven steeds meer behoefte aan transparantie, ook als het gaat om juridisch advies. “De tijd van ‘uurtje-factuurtje’ is voorbij. Ondernemers willen transparantie, duidelijkheid en juridisch maatwerk. Een advocaat is specialist en huisarts tegelijk.” Met zijn eigen kantoor Kempen Legal speelt hij -onder de vlag van Forward Advocaten- sinds 1 oktober 2019 nadrukkelijk in op deze trend.

De zakelijke markt verandert continu en ook de advocaat moet meegaan in die verandering, vindt Mark van Kempen. Hij werkte ruim 15 jaar voor grote advocatenkantoren in de regio, maar daar is sinds 1 oktober 2019 verandering in gekomen. “Ik vind niet dat andere kantoren het verkeerd doen, maar ik wil het voor mezelf in ieder geval wel anders gaan doen. Het traditionele advocatenkantoor past daar niet goed bij.”

“Wij zijn meer dan een optelsom van de afzonderlijke delen”

Anders, dat betekent in het geval van Van Kempen meer maatwerk bieden. Dit jaar begon hij met zijn eenmanszaak Kempen Legal, waarmee hij zich heeft aangesloten bij het collectief Forward Advocaten dat actief is in Midden-Brabant en kantoren heeft in Tilburg en Den Bosch. Onder de vlag van Forward is een groeiend aantal zelfstandige advocaten actief, allemaal met hun eigen specialisme. “Wij zijn meer dan een optelsom van de afzonderlijke delen,” stelt Van Kempen. Dat voordeel zit ‘m dan met name in de samenwerking. “Zie het als een kostenmaatschap-plus. We delen kosten voor huisvesting, marketing, et cetera. Ieder heeft zijn eigen klanten, maar we maken gebruik van elkaar specialisme als een zaak daar om vraagt. In een traditioneel advocatenkantoor zie je dat die ‘cross selling’ achterblijft. Dat komt door de indeling in secties (zoals arbeidsrecht, vastgoed) en door de met name omzet gedreven organisatie, waarbij advocaat-medewerkers vooral belang hebben bij een hoge eigen omzet. Begrijpelijk, want daar worden zij primair op beoordeeld, maar niet altijd in het belang van de klant. Met daarbij ook nog de vaak hoge overheadkosten, heb je dan in mijn ogen een onvoldoende ‘lean en mean-kantoor’ om efficiënt en optimaal te werken. Forward kent alleen ervaren advocaten op alle terreinen waar een MKB’er behoefte aan heeft. Elkaars expertise en netwerken worden optimaal ingezet en gedeeld. Bovendien hebben we geen hoge overheadkosten en kunnen we daardoor efficiënt werken.

Tilburg Trappers

Van Kempen is zelf met name gespecialiseerd in het ondernemings-, aansprakelijkheids- en contractenrecht. Mede dankzij zijn jarenlange ervaring als bestuurslid van Tilburgse Trappers is hij ook goed thuis in het sportrecht. “Maar dat betekent niet dat ik niets weet van andere rechtsgebieden. Veel kwesties waar een ondernemer mee kan zitten, zijn juridisch in feite helemaal niet zo ingewikkeld. In die kwesties zie ik mezelf eerder als huisarts dan als specialist.” Die benadering, die is modern en past Van Kempen bijzonder goed. “Ik vind het belangrijk om mijn klanten goed te kennen, om te weten wat er binnen een bedrijf speelt en me niet alleen maar bezig te houden met specialistische zaken, maar ook allround te kunnen adviseren en een sparringpartner te zijn. Voorwaarde is dan wel dat de drempel voor een klant om mij in te zetten laag is. Een gepeperde rekening is dan een belemmering en ook helemaal niet nodig.”

Naast rechten heeft Van Kempen ook werktuigbouwkunde gestudeerd. Door zijn technische inzicht is hij snel en goed thuis in techniek-gerelateerde zaken. Bovendien is hij al jaren actief in de (internationale) sportwereld. Dat maakt hem tot een jurist met meer dan alleen maar specialistische juridische kennis. “Als je inhoudelijk weet waar je over praat, dan kun je een zaak vaak heel eenvoudig oplossen, zonder direct allerlei ingewikkelde en kostbare juridische procedures te gaan voeren.”

Abonnement

Heb je eenmaal een goede relatie met een klant, dan weet je eigenlijk vooraf al wel hoe vaak en bij welke vraagstukken die klant jouw advies nodig heeft, stelt Van Kempen. “Dus ben ik van plan om met bekende relaties vooraf een vast jaarbedrag af te spreken, waarvoor zij een beroep om mij kunnen doen. We hebben het dan over het algemene juridische advies, voor de specialistische zaken of procedures moeten we uiteraard nog aparte afspraken maken. Vergelijk het met een huisarts voor kleine kwaaltjes en de specialist voor het bijzondere werk. Een cardioloog kan een klein wondje vast heel erg mooi hechten, maar zo’n hechtinkje wordt dan wel veel te duur. Zo is het met advocaten eigenlijk ook.”

“Al met al heb ik dus vrij snel veel vertrouwen gekregen in de expertise van Van Boekel, zij hebben echt met me meegedacht”

Advies vooraf

Niet alleen de klanten willen vooraf graag weten waar zij aan toe zijn, in zekere zin geldt dit ook voor Van Kempen zelf. Nog voordat hij definitief voor zichzelf was begonnen, was hij al klant bij Van Boekel accountants en adviseurs. “Dat kost natuurlijk wel wat, maar die gesprekken vooraf hebben me zo veel lucht gegeven. Ik wist vooraf precies wat ik kon verwachten, welke omzetten ik zou moeten realiseren en ga zo maar door. Daar was ik anders zelf heel wat uren mee bezig geweest, ’s avonds op mijn zolder en het is dan nog maar de vraag of ik uiteindelijk hetzelfde inzicht had verkregen. Als je een avontuur begint, dan moet je mensen om je heen verzamelen die met je mee willen en je vertrouwen geven, Van Boekel is zo’n metgezel voor mij.” De keuze voor Van Boekel was wat Van Kempen betreft een logische. Hij kende Linda van Hoof privé en zijn ijshockeymaatje Frank Jacobs via Tilburg Trappers en dus was een eerste afspraak met het kantoor snel gemaakt. “Ik wilde zo snel mogelijk gaan doen waar ik goed in ben. Met de mensen van Van Boekel heb ik een aantal keren gesproken over mogelijke valkuilen, zij waren voor mij echt hele goede sparingspartners. Daarnaast zijn alle medewerkers heel goed bereikbaar. Dat is altijd belangrijk, maar zeker als je in de opstartfase van je eigen bedrijf zit. Al met al heb ik dus vrij snel veel vertrouwen gekregen in de expertise van Van Boekel, zij hebben echt met me meegedacht.”

Zo’n band hoopt Van Kempen snel te bereiken met zijn eigen klanten. “Natuurlijk is het spannend om voor jezelf te beginnen. Maar aan de andere kant loop ik natuurlijk al een tijdje mee in deze wereld, ik weet wat ik kan en zo’n stap geeft je ook een heleboel nieuwe energie. Ik heb er daarom ook vooral veel zin in.”

Kempen Legal / forward advocaten

Naam:Mark van Kempen
Oprichting:1 oktober 2019
Adres:Koningshoeven 18
5018 AB Tilburg
Website: www.forwardadvocaten.nl