‘Mensen in beweging krijgen en houden is onze missie’

‘Op naar een gezonde leefstijl met PTI’

Om energiek, fit en gezond te zijn, hoef je echt niet op sla en water te leven. Natuurlijk halen Ivy van den Heuvel en Hanneke de Witte van personal trainingsinstituut PTI in het weekend weleens een frietje en genieten ze graag van een wijntje. “Mijn oma zegt weleens: stop nu eens met die gezonde onzin”, lacht Ivy. “En dan zet ze een appelflap voor mijn neus.” Samen met een team van vier coaches helpen deze sportieve ondernemers mensen naar een gezonde leefstijl. Tijdens de lockdown doen ze dat op de parkeerplaats van bedrijventerrein Katsbogten waar PTI gevestigd is.

Het zal een vreemd gezicht zijn: duo’s die verspreid over de parkeerplaatsen fanatiek hun buik-, been- en armspieren staan te trainen en aan hun conditie werken. De coach komt bij elk duo langs om aanwijzingen te geven, uiteraard op veilige afstand. “We werken in blokken van tien minuten zodat er altijd voldoende afstand tussen de verschillende duo’s zit. Elk duo meldt zich bij ons, krijgt materialen mee en start met de training”, legt Ivy deze tijdelijke werkwijze uit.

Ijshockey

Ivy begon PTI ruim 6,5 jaar geleden omdat hij iets met zijn passie voor vitaliteit, gezondheid en sport wilde doen. “Ik was semiprofessioneel ijshockeyer bij de Tilburg Trappers, pas afgestudeerd in commerciële economie en had een kantoorbaan in de detailhandel. Na vier maanden dacht ik: is dit het?” Hij zegde zijn baan op, volgde een opleiding tot personal trainer en startte PTI. In 2019 stopte hij met ijshockey om zich volledig op het ondernemerschap te kunnen storten. Sinds 2,5 jaar is zijn partner Hanneke ook zakelijk zijn wederhelft.

Kleinschalig

Bij PTI kun je terecht voor groepslessen, personal training en corporate coaching. Met 200 leden is het een bescheiden trainingsinstituut. Hanneke vertelt: “We kunnen veel aandacht besteden aan de groei van individuele leden.” Leden die verstek laten gaan, krijgen een belletje van een van de coaches. “Mensen in beweging krijgen én houden, is onze missie.” PTI is laagdrempelig. Hanneke: “Vrouwen sporten graag bij ons, ze voelen zich veilig.” In hun zaak vind je geen spiegelwanden. “Niemand hoeft zich bekeken te voelen.” Ivy: “En we hebben kledingvoorschriften: bij ons sport niemand met blote buik.”

Gesloten

Het ledenaantal van PTI groeit sinds de start gestaag. Eind 2019 verruilden het energieke stel hun eerste ruimte op T-Kwadraat voor een grotere locatie aan de Ellen Pankhurststraat. “Daar waren we net vier maanden bezig toen de eerste lockdown werd afgekondigd”, zegt Ivy. “Door de lockdown konden we geen nieuwe leden meer binnenhalen. Niemand schrijft zich in bij een gesloten sportinstituut.” Ze zijn dan ook blij dat ze buiten wel les mogen geven, al mogen groepslessen niet.

Trouw

Een groot deel van de PTI-leden bleef hen ondanks de beperkingen door corona trouw, ook leden die nu tijdelijk niet komen trainen. “We zijn ontzettend blij met de steun van onze harde kern”, vertelt Hanneke. Tijdens de eerste lockdown bedachten ze allerlei manieren om met hun leden in beweging te blijven. Ivy: “Met videolessen, buitenlessen, alles binnen de maatregelen. We merken nu, in de tweede lockdown, dat veel mensen videobel-moe zijn en graag even het huis uit willen. Dus voor hen zijn de buitentrainingen in duo’s perfect.” Ze hebben al hun leden de afgelopen weken gebeld om te vragen hoe het gaat. Hanneke: “Voor ons is het normaal om persoonlijk contact te hebben met onze leden. Ik doe ook alle intakes zelf.” Leden waarderen die aandacht. “En daar krijgen we zelf ook energie van”, voegt Ivy toe.

Stralend

Elke intake is voor Hanneke een uitdagende puzzel. Ze is vasthoudend, vraagt door tot ze de diepere laag bereikt waarin de onzekerheden en verborgen doelen van mensen verstop zijn. “Ik probeer erachter te komen wat voor persoon er tegenover me zit. Heeft hij of zij een schop onder de kont nodig of juist een luisterend oor? Ik vraag mensen naar hoe hun dag eruitziet, of ze hobby’s of andere me-time hebben, hoeveel stress ze hebben. Vooral die me-time vergeten veel mensen en tijdens een traject bij ons zie ik dat veranderen. Als we iemand dan na een maand of drie na elke training stralend de deur uit zie lopen, maakt ons dat trots.”

Levensstijl

De progressie van leden monitoren ze nauwgezet met het creëren van een duurzame, gezonde levensstijl als doel. “Het afvallen, wat voor veel mensen een doel op zich is, komt dan vanzelf. Als je rustig afvalt, val je blijvend af”, legt Ivy uit. “In de corporate trajecten zien we veel mooie dingen gebeuren”, gaat Hanneke verder. “Collega’s die als team komen trainen, leren elkaar op een andere manier kennen. Ze leren van elkaar, motiveren elkaar.”

Fit

Gezondheid is sinds corona een hot item. “Fitte mensen hebben een veel kleinere kans om ernstig ziek te worden van het virus”, stelt Ivy. En fit zijn betekent niet alleen voldoende bewegen. “Het effect van voldoende slap wordt enorm onderschat.” Hij legt uit dat acht uur slapen nodig is om de hormonen die hongergevoel en het gevoel verzadigd te zijn in balans te houden. “Slaap je structureel minder dan acht uur per nacht dan ga je meer eten.” Ook de invloed van stress wordt onderschat. Ivy: “Veel mensen zitten in een vicieuze cirkel; ze slapen slecht en hebben weinig energie. Ze hebben het zo druk met werken dat ze maaltijden overslaan en als ze eten, doen ze dat in een te hoog tempo.” De oplossing zit in structuur en regelmaat. “Als je voldoende slaapt, heb je meer energie en krijg je je werk sneller af.” Daarnaast helpen ze hun leden gezonder te eten, met recepten, tips en advies. Hanneke: “Er zijn veel mensen die niet weten wat gezond is en wat niet. Een van onze leden woog 150 kilo en nu nog maar 90. Hij at ongezond, dacht dat appelsap gezond is, terwijl dat behoorlijk veel suiker bevat.”

Doelen

De coaches van PTI helpen hun leden om heldere doelen te stellen. Ivy: “In een maand een bikinibody kweken, is onmogelijk. Stel een realistisch doel en wees geduldig. Kom in beweging, pas je eetpatroon aan, dan zal je duurzame resultaten behalen én behouden.” Ook het vrijmaken van tijd om te sporten en gezond te eten, hoort bij een vitaal en gezond leven. “Veel mensen vinden het lastig zichzelf op de eerste plaats te zetten”, vertelt Hanneke. “Vaak komen werken en de kinderen voor henzelf. Maar wij zijn van mening dat als je niet goed voor jezelf zorgt, je ook niet goed voor de rest kunt zorgen.”

Zelfvertrouwen

Mensen denken nog weleens dat een personal trainer een beul is die zorgt dat je je het snot voor de ogen sport. “Dat zijn wij zeker niet en dat is ook niet nodig”, merkt Ivy op. “Veel leden willen meer energie, meer zelfvertrouwen. Wij vinden het ontzettend leuk om samen met hen dat proces aan te gaan. Bovendien hebben we leden die meer dan 150 kilo wegen als ze voor het eerst bij ons komen, daar kun je echt niet tegen gaan schreeuwen dat ze tien keer moeten opdrukken. Dat kunnen gewrichten niet aan.” Dus dan wordt er gestart met wandelen en het optillen van gewichtjes. “Pas als iemand voldoende gewicht kwijt is, volgen de actievere oefeningen.” 

Leermoment

Corona zorgde ook voor leermomenten. “We doen sommige dingen nu anders dan in de eerste lockdown”, vertelt Ivy. “In de eerste lockdown was er een dame die weer wilde starten na een blessure. Haar abonnement was net met drie maanden verlengd, toen we dicht moesten. We hielden haar aan haar abonnement en daar was ze niet blij mee en ze zegde op. We moesten snel schakelen, omdat de situatie anders was en zij was teleurgesteld. Dat snappen we nu, we hebben ervan geleerd. Opzeggen kan nu per kalendermaand en als je een blessure hebt, mag je je lessen meenemen.”

Verrassing

Net zoals veel ondernemers dromen Hanneke en Ivy van meer. Na corona bouwen ze PTI verder uit. Ivy: “Een eigen pand staat op onze doelenlijst, met ruimte voor meer leden.” Hun doel voor de toekomst is van PTI een product maken dat als franchise uitgerold kan worden. Hanneke: “Dat is ons einddoel, het doel waar we hard voor werken.” Ze sparren regelmatig met mensen in hun netwerk over hoe ze dit kunnen bereiken. Ook Van Boekel Accountants & Adviseurs denkt actief mee. “We zijn nu een jaar bij Van Boekel. Onze cijfers zijn sindsdien zeer inzichtelijk en we krijgen altijd snel en helder advies. Dankzij Patrick Robben en zijn collega’s hebben we vorig jaar een stuk minder belasting betaald dan we verwacht hadden te moeten betalen. Dat was een prettige verrassing.” Hanneke vult aan: “We willen samenwerken met iemand die snapt wat wij bedoelen, waar we naartoe willen en hoe we daar kunnen komen. Dat vinden we bij Van Boekel.” Als Ivy en Hanneke een vraag bij Patrick neerleggen, nodigt hij hen uit op kantoor. “Hij geeft meerdere oplossingen met duidelijke uitleg. Als wij Jip-en Janneke-taal nodig hebben dan gebruikt hij die”, lacht Hanneke. “We voelen ons altijd gehoord.”