Ook de vennoten houden van een feestje

Sanne van Meer en Martijn de Kock

Sanne van Meer is starter en junior assistent-accountant, Martijn de Kock is een ervaren registeraccountant en teamleider Audit. Waarom werken ze bij Van Boekel? Waarin vinden ze uitdaging en lopen ze weleens tegen vooroordelen aan? ‘Voor de meeste mensen is de accountancy geen sexy onderwerp’, merkt Martijn op.
‘Ik vertel altijd dat ik echt niet alleen met cijfers bezig ben.’ Sanne vult aan: ‘Mijn werk is niet het doelloos overtypen van getallen. Je moet weten wat je doet en waarom. Wanneer ik bijvoorbeeld een betaling zie, moet ik altijd alert blijven en goed nadenken of dit zakelijke of privékosten zijn. Soms zien we namelijk dat klanten van de zakelijke rekening iets betalen wat eigenlijk betrekking heeft op privé. Dit wordt niet altijd doorgegeven aan ons dus vandaar dat we hier alert op moeten blijven. Dat geldt ook voor fluctuaties in omzet. ‘Soms is iemand bijvoorbeeld vergeten om verkoopfacturen te versturen.’

Een leuker vak

Martijn: ‘Onze cliënten zijn vooral geïnteresseerd in de toekomst. Dus wij moeten hen en hun bedrijf goed kennen. Het is dan ook belangrijk dat we ons verdiepen in wat de activiteiten zijn en de daarmee samenhangende processen. Communicatieve en analytische capaciteiten worden steeds belangrijker.’ Dat maakt het vak volgens hem veel leuker. ‘Jonge mensen krijgen veel ontwikkelmogelijkheden, mogen bijvoorbeeld presentaties geven bij cliënten. Daarvan leer je veel, ook over jezelf. Al na een paar jaar zijn jonge medewerkers een prima sparringpartner voor cliënten.’

Speeddate

Sanne kwam in 2020 als stagiaire binnen bij Van Boekel en is sinds juli 2020 in dienst. Ze is lid van het Young Advisory Board en oriënteert zich op een vervolgopleiding. Tijdens haar zoektocht naar een eindstage voor haar mbo-opleiding junior assistent-accountant maakte ze tijdens een speeddate kennis met Chantal Hoosemans en Jolanda van Wanrooij van Van Boekel. ‘Die speeddate duurde maar een minuut, maar ik had meteen een goed gevoel en was dan ook blij dat ik voor een tweede gesprek op kantoor werd uitgenodigd.’ Ook dat was een positieve ervaring. ‘Ik zocht een bedrijf waar ik na afronding van mijn studie kon blijven werken en dat kon hier.’

Voordelen kleiner kantoor

Martijn werkte bij twee accountantskantoren voor hij eind 2015 bij Van Boekel aan de slag ging. ‘Nadat Valerie van Hooijdonk – De Roover, een oud-collega en inmiddels collega, meerdere malen tegen me had gezegd dat werken bij Van Boekel iets voor mij zou zijn en Joris Verhoof vroeg of ik eens kwam praten, heb ik een afspraak gemaakt.’ Bovenaan zijn wensenlijst prijkte het woord vrijheid. ‘Als teamleider heb ik dat zeker, in het klantcontact en in het leveren van input. Er is hier veel ruimte om mee te denken. Dat is een van de voordelen van werken voor een wat kleiner kantoor.’

Benutten sterke punten

Over hoe gezellig het is om hier te werken, zijn de twee het roerend eens. ‘Het samen lunchen, de borrels en uitjes, het is altijd gezellig’, vertelt Sanne. ‘Bij grotere bedrijven zien ze je toch snel als een nummertje.’ Martijn vult aan: ‘Ook de vijf vennoten houden ervan om leuke dingen te doen. Ze houden van een feestje en dragen dat ook uit. Het zijn zeer toegankelijke mensen. Niemand zit hier in een ivoren toren.’ Sanne: ‘Inderdaad, de partners zijn heel open. Niet alles hoeft via de teamleider te lopen.’ Jonge medewerkers zetten hun skills ook in om meer ervaren collega’s te helpen. Sanne: ‘Automatiseren speelt een steeds grotere rol. Ik zit in het team dat zich hiermee bezighoudt. Ik ben ermee opgegroeid, maar iedereen moet erin mee. Ik ondersteun wat oudere collega’s hier graag bij.’ Martijn: ‘Een mooi voorbeeld van hoe we ieders sterke punten benutten.’

Ik houd van reuring

Beide interviewkandidaten zijn blij dat ze weer op kantoor mogen werken. Sanne: ‘Mijn stage begon net voor de pandemie dus ik moest al snel thuis gaan werken. Ik zat op een zolderkamer terwijl ik nog veel moest leren over de boekhoudpakketten waarmee we werken. En dat gaat het snelste als je samen met een collega achter hetzelfde beeldscherm zit.’ Ze is dan ook blij om weer op kantoor te zijn. ‘Dat heb ik ook’, reageert Martijn. ‘Door het thuiswerken werd mijn wereld heel klein. Ik ben iemand die van reuring houd.’ Sanne: ‘Soms werk ik nog een dag thuis. Als ik meters wil maken is dat de ideale werkplek. En doordat ik minder begeleiding nodig heb, gaat me dat nu prima af.’ Martijn: ‘De pandemie heeft voor een cultuuromslag gezorgd. Ervoor waren we of op kantoor of bij een cliënt. Het is goed dat thuiswerken nu ook ingeburgerd is.’

Martijn de Kock
Sanne van Meer
Het bleek één grote vriendengroep

Dat werken bij cliënten wordt binnen Van Boekel steeds belangrijker. Martijn: ‘Bij de ene ondernemer zitten we een paar dagen, bij grote bedrijven meerdere weken achter elkaar. Zo een controle uitvoeren, is een goede manier om het bedrijf en de eigenaren beter te leren kennen.’ Sanne bevestigt: ‘Ik heb laatst de administratie overgenomen van iemand die met zwangerschapsverlof ging. ‘Ik begrijp nu veel beter wat er binnen dit bedrijf, een tegelzettersonderneming, gebeurt.’ Martijn: ‘Ik vind het leuk om te zien wat een bedrijf doet, wat voor mensen er werken, hun enthousiasme voor wat ze doen te kunnen proeven. Je gaat samen lunchen, leert mensen informeler kennen.’ Sanne: ‘Ik was verrast door de relaxte sfeer, het team bleek één grote vriendengroep te zijn waar ik me al snel onderdeel van voelde.’

Zo hebben we Sanne ook gevonden

Sanne houdt van uitdaging en van bijleren. ‘Bij Van Boekel is daar veel ruimte voor.’ Het inboeken van administraties heeft ze inmiddels goed onder de knie. ‘Er wordt nu ook van me verwacht dat ik voorbereidingen doe voor het opmaken van jaarrekeningen. Uitdaging houdt me gemotiveerd, het stimuleert me om te blijven leren. Ik moet nog een hele tijd werken dus ik wil werk waarin ik plezier heb.’ Ook Martijn vindt nieuwe dingen doen prettig. ‘Bijvoorbeeld door nieuwe en complexere klanten. Wat ik ook erg leuk vind is om tijdens audits een kijkje in de keuken te mogen nemen bij bedrijven. En als teamleider haal ik plezier uit het coachen van medewerkers.’ Als belangrijkste uitdaging voor zijn werkgever ziet hij recruitment. ‘Ervaren medewerkers proberen we via-via binnen te halen en we hebben een sterk team dat op scholen en universiteiten jonge mensen probeert te enthousiasmeren. Zo hebben we Sanne ook gevonden.’