Sluit ons niet op!

Burggraaf Transport en Logistiek

Het cadeau van de chauffeurs prijkt aan de muur, een mooie foto voor in de kantine. Vorig jaar bestond Burggraaf Transport en Logistiek 50 jaar. De inmiddels 80-jarige oprichter Piet werkt er nog steeds. Net als zijn vrouw Gerda, zij komt nog elke week poetsen in de kantine en op het kantoor. Niet omdat het moet… maar omdat ze het willen. Want, zoals ze zelf zeggen: ‘zo hebben we geen tijd om te roesten’.

Zonen Ronald en Dirk zijn zichtbaar trots op hun ouders. Na overname van het bedrijf van hun ouders richtten zij Transportbedrijf Burggraaf B.V. op in 2010 en hebben zich vanaf het begin gericht op één specialisatie: Vervoer van buitenmaatse goederen, met name richting de bouwmarkten. Dirk: “Dus alles wat niet op een pallet past, wordt door ons vervoerd. De meer lompe, lange spullen zeg maar. Pakken hout, pakken platen, dat werk. Wij bevoorraden alle bouwmarkten, noem maar een naam en wij komen er. Ons pap rijdt nog drie middagen in de week een klein rondje, hier en daar wat ophalen en bezorgen. En moeder komt nog poetsen, vindt ze leuk ook. Van ons hoeft het niet, maar ik denk dat ze op die manier wel fit zijn gebleven. Mooi dat het kan, toch?”

Bakkie koffie onderweg

Ronald: “Vader is met één truck begonnen en heeft tot aan 1986 alleen gereden. Toen moest hij meegroeien met de vraag en in 1987 kwam Dirk erbij.” Dirk vult hem aan: “Er werd een chauffeur ziek, ik zat toen nog in het leger, maar heb een paar maanden geholpen. Toen weer even terug het leger in en daarna fulltime in de zaak. Mijn broer kwam er in ‘91 bij.” Ronald: “Wij zijn er echt ingerold en we hebben allebei ook nooit iets anders gewild.” Door de jaren heen is het chauffeursvak wel enorm veranderd en het is er niet persé beter of makkelijker op geworden. Dirk: “Toen wij begonnen: dat was een leuke tijd. Veel vrijer dan nu. We hadden nog geen mobiele telefoons, je deed lekker je ding en als ze je nodig hadden, belden ze naar de klanten: ‘Hé, is de chauffeur er al?’ Dat was dus een stuk rustiger. Net als het verkeer trouwens. Bijna geen files toen, opstarten met een bakkie koffie in een wegrestaurant. We maakten meer uren, dat wel. Nu zijn de uren minder en het werk voor chauffeurs is efficiënter geregeld. Hoe dan ook, we zitten nog steeds graag achter het stuur.”

Van 1971 tot 2012 was dit mooie familiebedrijf gevestigd in Leerdam, naast de woning van de oprichter. In 2012 verhuisde Burggraaf naar de locatie in Vianen, waar het nog steeds gevestigd is. Waar vader Piet begon met één nieuwe vrachtwagen, rijden er inmiddels veertien vrachtwagens en vierendertig schuifzeilenopleggers rond. Voor grotere opdrachtgevers wordt er met twee opleggers per vrachtwagen gewerkt, dan kan de ene oplegger geladen worden, terwijl de andere onderweg is. De veertien chauffeurs zorgen zelf voor hun wagens, elke vrijdagmiddag wordt alles gewassen en als het nodig is en kan, doen ze zelf het onderhoud en de kleine reparaties.

Meewerkers

Dirk en Ronald zijn allebei maar weinig op kantoor, ze zitten zelf altijd op de weg. Dirk: “Ik neem mijn laptop mee in de wagen, tijdens mijn pauzes puzzel ik de planning van alle chauffeurs in elkaar. Dat is prima te doen. Eigenlijk zit er hier bijna nooit iemand op kantoor. Onze collega Claudia Reuser werkt een dag per week en regelt er onder andere alle interne, administratieve en personeelszaken. De uren werken we een keer per vier weken uit in ons kantoor, maar ook dan zitten we nog steeds liever in de kantine. Je moet ons niet opsluiten, dat werkt niet voor ons.” Ronald: “We zitten allebei het liefst in de vrachtwagen, dat is voor ons rustgevend, lekker in je eigen bubbel je werk doen. Wij zien onszelf ook echt niet als directeuren, maar gewoon als meewerkers.”

Pak of geen pak?

Dirk: “Toen we overgingen van een VOF naar een BV, zijn we eigenlijk via onze verzekeringsagent bij Van Boekel accountants en adviseurs terecht gekomen. We waren toen ook bezig met een nieuw pand en wilden overstappen van een eenvoudige boekhouder naar een goede accountant. We doen onze eigen boekhouding, maar rapportages enzo worden bij Van Boekel door Ed Happel en Paul Mouwen gedaan. Daar zijn we heel tevreden mee. Verder laten we de loonadministratie ook door Van Boekel doen. Van CAO en loonberekeningen binnen de transportsector moet je echt verstand hebben en dat regelt Shanon Vermeer allemaal super voor ons. We zijn echt tevreden over de relatie die wij hebben met Paul Mouwen, die komt een paar keer per jaar naar ons toe voor het bespreken van cijfers en de nodige adviezen en hij is echt altijd bereikbaar.” Ronald, lachend: “Het enige minpuntje wat we zouden kunnen bedenken, is de locatie Tilburg. Wij zitten in Vianen, ik denk dat we nog maar twee keer op het kantoor in Tilburg zijn geweest. In onze ogen doet Van Boekel hetzelfde als wij: we proberen het altijd goed te doen en hebben service hoog in het vaandel staan, alleen lopen wij nooit in een pak, hahaha.”