Bij binnenkomst is het meteen duidelijk, bij Verhoeven BV zijn ze trots op de historie van het bedrijf. Een wandgrote historische afbeelding is de blikvanger in de hal. Opa transporteerde vroeger met paard en kar in de winter kolen en bracht zand naar de bouw. Uiteraard ging hij niet ‘leeg’ terug, het afval werd met de hand en de riek geladen en dat ging mee terug. Zestig jaar geleden werd dat nog opgelost op de stortlocaties in het buitengebied van Tilburg. Hoe anders gaat dat nu!
Kleinzoon van de oprichter, Roel Verhoeven, staat aan het roer van het familiebedrijf. De bescheiden directeur nam in 2004 het bedrijf over, in de jaren daarvoor werkte hij al samen met zijn vader. De bedrijfsvoering draaide toen om grondverzet, transport en afvalverwerking. Roel: “Na het overlijden van mijn vader in 2004 zijn we ons langzaam maar zeker meer gaan focussen op de containerverhuur en de afvalverwerking, daar zag ik meer kansen dan in het grondverzet. Het was ook een logische keuze, omdat duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker zijn geworden. Stilstaan is achteruitgaan en ik wilde die focus aanbrengen. In de afvalverwerking zag ik meer kansen en oplossingen in samenwerking met andere bedrijven en organisaties. En samenwerken, daar voel ik me prettig bij.”
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat bij Verhoeven hoog op de agenda. Niet omdat het moet, maar omdat het verankerd zit in de overtuiging dat je het met z’n allen moet doen. In de afvalverwerking is het ook een logische keuze. Het goed sorteren van de afvalstromen biedt tal van kansen. “Neem bijvoorbeeld afgedankte kussens. In zijn geheel kun je er niet veel mee, maar als je de kussens uit elkaar haalt en de vulling en het textiel van elkaar scheidt, blijven er twee stromen afval over die je weer kunt hergebruiken. Om er opnieuw kussens of vullingen van te maken bijvoorbeeld. Of neem van die enorme houten haspels. Daar zitten ijzeren pinnen in, als je de haspel met de pinnen wilt vermalen, loopt de shredder vast op die pinnen en het vermalen materiaal kun je moeilijk hergebruiken. Maar als je die pinnen er eerst uit haalt, heb je niet alleen het hout wat je kunt hergebruiken, maar ook het ijzer.”
En wat is er mooier dan jongeren die minder kansen krijgen op de arbeidsmarkt, de kennis en kunde te geven om die haspels te demonteren? Want ook dat is een vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Wij werken graag samen met scholen voor Speciaal Onderwijs, omdat de jeugd die 18 wordt vaak in een gat valt op die leeftijd. Wij begeleiden ze graag, kijken naar de mogelijkheden en ze kunnen bij ons aan de slag. We leren ze bijvoorbeeld hoe je met een draaitol de pinnen uit de haspels haalt.
Er is werk genoeg. En als zo’n jongen dan tegen me zegt: ‘Ik zou willen dat het al morgen was, omdat ik dan weer mag werken’, dan is dat het mooiste wat ik kan horen op een dag.”
Om afval te kunnen sorteren, moet het natuurlijk wel binnenkomen. Van oudsher zijn de groene afvalcontainers van Verhoeven veel te zien in het straatbeeld in Tilburg en omgeving. Ze staan bij particulieren voor de deur, maar Verhoeven werkt ook graag samen met bedrijven en de gemeente. En is een container te veel van het goede, dan kan iedereen terecht bij de afvalstraat om spullen in te leveren. “Wij weten goed wie onze klanten zijn. En ja, ook voor een container in Groningen kun je bij ons terecht, daarvoor werken we samen met bedrijven daar. Maar we werken heel graag lokaal, we denken echt mee, we willen helpen. We zijn gegroeid omdat de markt ernaar vroeg. We hebben gezorgd voor meer ruimte. Sinds een jaar zitten we aan de Centaurusweg 25 in Tilburg. En we hebben een vestiging in Breda. Groei op zich is geen doel, een mooi bedrijf hebben wel. We zijn een familiebedrijf en zo blijven we ook denken. Ontwikkelen, iets over hebben voor elkaar en de samenwerking opzoeken. Dat vinden we belangrijker dan groeien. Want die groei volgt dan vanzelf.”
“We zitten al sinds begin jaren ’80 bij Van Boekel. Mijn vader ging er één keer per jaar naar toe. Dat was voor hem voldoende, meer info had hij niet nodig om het bedrijf te sturen. Voor mij is dat anders, ik heb natuurlijk in de praktijk veel geleerd in ons bedrijf en ik heb een middenstandsopleiding gevolgd, maar ik zit graag veel korter op de bal. Om ook op financieel gebied goed te kunnen sturen zit ik maandelijks met Van Boekel om tafel. Ze hebben begeleid bij het omzetten naar een B.V. en samen hebben we alle processen verder in kaart gebracht. Een leek zou hierin moeten kunnen stappen en meteen alles kunnen begrijpen. Het is inherent aan de groei dat je controleplichtig bent en je processen in moet richten, dat hoort er gewoon bij. Britt heeft hier dagen gezeten om de controle op de jaarrekening uit te voeren en Coen zit al jarenlang bij ons voor de maandafsluitingen. En daar leer ik ook weer veel van!”
Samen met 35 collega’s werkt Roel lekker samen, op een no-nonsense manier, met een mentaliteit van ‘we moeten het met z’n allen doen’. En ja, daar hoort ook bij dat personeelsleden welkom zijn bij Willem II. De voetbalclub werkt graag samen met lokale partners en ze maken dan ook gebruik van de afvalcontainers van Verhoeven. Roel mag zelf ook graag een voetbalwedstrijd bijwonen. Niet zozeer voor het potje op zich, maar wel voor de gezelligheid en de verbinding met andere bedrijven. De afvalverwerkingsbranche heeft het laatste decennium gelukkig een beter imago gekregen, de circulaire economie zit in de lift en afval wordt steeds vaker gezien als nieuwe grondstof. Terecht! Bij Verhoeven zijn ze altijd op zoek naar goed personeel, van chauffeurs tot mensen op kantoor. Het werk is afwisselend en de doorgroeimogelijkheden zijn volop aanwezig!